Mole spożywcze opanowały twoją kuchnię? Trudno się ich pozbyć, ale znamy domowe sposoby

Chyba każdy, kto doświadczył inwazji moli spożywczych, wie doskonale, jak bardzo są one uciążliwe. Walka z tymi owadami to żmudny proces, który wymaga nie tylko dokładności, lecz także kompleksowych działań.

Więcej ciekawych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Mole spożywcze, mrówki, mole. Jak się ich pozbyć?

Mole spożywcze w kuchni to bardzo powszechny problem. A pozbycie się ich nie jest proste. Owady te wyglądem przypominają niewielkie ćmy. Są to motyle nocne z rodziny omacnicowatych: omacnica spichrzanka i mklik mączny. Osiągają długość od 10 do 15 milimetrów, ich skrzydła mają barwę od białej, poprzez srebrzystą, aż do szarobrunatnej. Zasiedlają miejsca ciemne, trudno dostępne, takie jak spiżarnie czy szafki kuchenne. Co istotne, uaktywniają się głównie w nocy, a wieczorami urządzają sobie loty godowe.

Jak zapobiec pojawieniu się moli spożywczych?

Zazwyczaj przynosimy je do domu ze sklepu. Najczęściej znajdują się w ryżach, makaronach, kaszach, czy orzechach. Dlatego też już na etapie zakupów przyjrzyj się dokładnie produktom sypkim. Zwróć także uwagę na to, czy po sklepie nie latają mole. Jeśli zauważysz je w okolicy jakiegoś asortymentu, lepiej zrezygnuj z zakupów w tym miejscu. Co więcej, by zapobiec pojawieniu się moli, możesz wykorzystać ich niechęć do pewnych aromatów. Odstrasza je między innymi woń:

  • liści laurowych;
  • mięty;
  • octu;
  • goździków;
  • cytryny;
  • pomarańczy;
  • wanilii.

Co w sytuacji, gdy mole już się pojawiły?

Jeśli zauważysz mole w swojej kuchni, wyrzuć wszystkie otwarte oraz nieszczelne produkty, w których owady mogły złożyć jaja. Następnie wynieś śmieci, a na koniec umyj szafki oraz znajdujące się w nich pojemniki. Poza tym:

  • kolejne zakupy umieść w szczelnych słoikach;
  • Włóż po liściu laurowym do każdego z pojemników z produktami sypkimi. Nie wpłynie to na smak produktów, ale odstraszy mole;
  • Niektóre osoby mrożą takie rzeczy jak mąka, płatki owsiane czy kokosowe, dopóki nie są im potrzebne.

Warto wspomnieć, że mole nie lubią wysokiej temperatury. Dlatego też, by mieć pewność, że wszystkich się pozbyliśmy, warto użyć suszarki do włosów i potraktować nią wszystkie szafki oraz zakamarki w kuchni gorącym powietrzem.

Pułapka na mole

Możesz także przygotować pułapki na mole. Jedna z najpopularniejszych metod zakłada wykorzystanie trzech składników. Będą ci potrzebne:

  • ocet jabłkowy;
  • woda;
  • płyn do mycia naczyń.

Wymieszaj wodę i ocet w proporcji 1:1. Następnie dodaj 3-4 krople płynu do naczyń. Co istotne, ocet jabłkowy jest doskonałym wabikiem, który zazwyczaj przyciąga mole spożywcze. Wypełnij miseczki mieszanką i włóż je do wszystkich szafek, w których znajduje się jedzenie, a także na blatach.

Więcej o:
Copyright © Agora SA