Więcej ciekawych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Mole spożywcze w kuchni to bardzo powszechny problem. A pozbycie się ich nie jest proste. Owady te wyglądem przypominają niewielkie ćmy. Są to motyle nocne z rodziny omacnicowatych: omacnica spichrzanka i mklik mączny. Osiągają długość od 10 do 15 milimetrów, ich skrzydła mają barwę od białej, poprzez srebrzystą, aż do szarobrunatnej. Zasiedlają miejsca ciemne, trudno dostępne, takie jak spiżarnie czy szafki kuchenne. Co istotne, uaktywniają się głównie w nocy, a wieczorami urządzają sobie loty godowe.
Zazwyczaj przynosimy je do domu ze sklepu. Najczęściej znajdują się w ryżach, makaronach, kaszach, czy orzechach. Dlatego też już na etapie zakupów przyjrzyj się dokładnie produktom sypkim. Zwróć także uwagę na to, czy po sklepie nie latają mole. Jeśli zauważysz je w okolicy jakiegoś asortymentu, lepiej zrezygnuj z zakupów w tym miejscu. Co więcej, by zapobiec pojawieniu się moli, możesz wykorzystać ich niechęć do pewnych aromatów. Odstrasza je między innymi woń:
Jeśli zauważysz mole w swojej kuchni, wyrzuć wszystkie otwarte oraz nieszczelne produkty, w których owady mogły złożyć jaja. Następnie wynieś śmieci, a na koniec umyj szafki oraz znajdujące się w nich pojemniki. Poza tym:
Warto wspomnieć, że mole nie lubią wysokiej temperatury. Dlatego też, by mieć pewność, że wszystkich się pozbyliśmy, warto użyć suszarki do włosów i potraktować nią wszystkie szafki oraz zakamarki w kuchni gorącym powietrzem.
Możesz także przygotować pułapki na mole. Jedna z najpopularniejszych metod zakłada wykorzystanie trzech składników. Będą ci potrzebne:
Wymieszaj wodę i ocet w proporcji 1:1. Następnie dodaj 3-4 krople płynu do naczyń. Co istotne, ocet jabłkowy jest doskonałym wabikiem, który zazwyczaj przyciąga mole spożywcze. Wypełnij miseczki mieszanką i włóż je do wszystkich szafek, w których znajduje się jedzenie, a także na blatach.