Instagramerka pokazała szybki sposób na zmiękczenie masła. "Najlepsza metoda, żeby go nie stopić"

Jak łatwo zmiękczyć masło? Instagramerka pokazała sposób, dzięki któremu osiągnie idealną temperaturę do dodania do ciasta oraz do smarowania pieczywa. Sprawdźcie prostą metodę na zmiękczenie masła.

Więcej trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej.

Co robić, gdy zapomni się wyjąć masła z lodówki lub zamrażarki, a przepis na ciasto wymaga, by było ono w temperaturze pokojowej? Instagramerka Maxine Sharf prowadząca profil "maxinekitchen" pokazała prosty sposób na ratunek w takiej sytuacji. Koniec z topieniem i przypalaniem masła w garnuszku.

Zobacz wideo Domowe masło - smaruj i tańcz

Jak zmiękczyć masło?

Zgodnie z metodą Maxine masło należy najpierw pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzyku. Następnie do miseczki nalewamy wodę i naczynie wstawiamy do mikrofalówki. Masło zostaje na blacie! Wodę podgrzewamy w mikrofali przez około 3-4 minuty, aż się zagotuje i zacznie parować. Od razu wyjmujemy ją z mikrofalówki i szybko wstawiamy tam talerzyk z masłem. Nie nastawiamy kuchenki ponownie - dzięki temperaturze i parze masło zmięknie samo. My za to zyskujemy 10 minut (bo tyle powinno tam stać masło) na przygotowanie innych składników do ciasta lub na szybki prysznic przed śniadaniem.

Filmik Maxine zamieszczony na Instagramie znajdziecie pod tym linkiem

Więcej sposobów na łatwe zmiękczenie masła opisaliśmy poniżej:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.