Sajgonki, czyli smak Azji w twojej kuchni. Jak je zrobić, by wszystkim smakowały?
Sajgonki, czyli smak Azji w twojej kuchni. Jak je zrobić, by wszystkim smakowały?
REKLAMA
aszu
Sajgonki, czyli przekąska przypominająca krokiety, szczególnie popularna w krajach azjatyckich, szturmem zdobyła nasze serca i podniebienia. Przepis jest banalny i daje mnóstwo możliwości w kompozycji składników. Jak zrobić sajgonki, by wszystkim smakowały? Nasz przepis na pewno przypadnie ci do gustu.
4
warat42 /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na przekąski z całego świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Kiedy wybieramy się do azjatyckiej restauracji, bardzo często zamawiamy sajgonki jako przystawkę lub samodzielne danie w towarzystwie sosu sojowego, lub słodkiego chili. Te smaczne azjatyckie krokiety mogą mieć nadzienie tak naprawdę ze wszystkiego - od warzyw po owoce morza. Dziś mamy dla was przepis na pyszne sajgonki, które bez problemu zrobisz samodzielnie w swojej kuchni. Wyjdą tak dobre, jak w twojej ulubionej chińskiej restauracji, a wszystkie potrzebne składniki z łatwością dostaniesz w każdym sklepie. Zapraszamy do prostego przepisu na azjatycką przekąskę z polskim akcentem.
Sajgonki - przepis:
Potrzebne składniki:
1 opakowanie papieru ryżowego
300 g mięsa z piersi kurczaka
1 marchewka
ok.50 g czerwonej lub zielonej papryki
100 g kapusty kiszonej
4 pieczarki lub kilka suszonych grzybów mun
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz, sos sojowy, odrobina curry
olej do smażenia
Sajgonki - sposób wykonania:
Przygotowanie sajgonek zacznij od pokrojenia kurczaka w dosyć cienkie paski. Mięso przełóż do miski, dopraw solą i dwiema łyżkami sosu sojowego. Wymieszaj całość i odstaw na godzinę do lodówki. W tym momencie również namocz suszone grzyby mun, jeśli ich używasz.
Wszystkie pozostałe składniki pokrój w cienkie paski, czosnek drobno posiekaj, a kiszoną kapustę porządnie odciśnij s soku (jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna, przepłucz ją w zimnej wodzie). Jeśli używasz pieczarek, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Namoczone grzyby mun także pokrój w cienkie paski.
Przygotuj patelnię lub woka. Rozgrzej olej i dodaj posiekany czosnek oraz mięso kurczaka. Podsmaż chwilę na sporym ogniu i dodaj cebulę i marchewkę. Kiedy marchewka zmięknie, dodaj paprykę oraz pieczarki lub grzyby mun. Dodaj łyżkę sosu sojowego i dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną curry.
Usmażone składniki przełóż do miski. Dodaj przesiekaną kapustę kiszoną oraz natkę pietruszki. Całość zamieszaj i odstaw na 15 minut.
Teraz przygotuj papier ryżowy. Gotowe płaty na chwilkę zamocz w letniej wodzie i od razu je wyjmij. Odłóż je na talerz, by wyschły.
Na każdym płacie papieru ryżowego połóż porcję farszu i zwijaj, najpierw boki do środka, potem ściśle do samego końca, tak jak krokiety. Sajgonki smaż w sporej ilości oleju na złoty kolor. Podawaj s sosem sojowym lub sosem chili.
Tak przygotowane sajgonki to prawdziwe mistrzostwo smaku. Zrób je i przekonaj się, jak pyszne są smaki Azji z polskim akcentem. Smacznego!