Więcej przepisów na przekąski z całego świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kiedy wybieramy się do azjatyckiej restauracji, bardzo często zamawiamy sajgonki jako przystawkę lub samodzielne danie w towarzystwie sosu sojowego, lub słodkiego chili. Te smaczne azjatyckie krokiety mogą mieć nadzienie tak naprawdę ze wszystkiego - od warzyw po owoce morza. Dziś mamy dla was przepis na pyszne sajgonki, które bez problemu zrobisz samodzielnie w swojej kuchni. Wyjdą tak dobre, jak w twojej ulubionej chińskiej restauracji, a wszystkie potrzebne składniki z łatwością dostaniesz w każdym sklepie. Zapraszamy do prostego przepisu na azjatycką przekąskę z polskim akcentem.
Sajgonki - przepis:
Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 marchewka
- ok.50 g czerwonej lub zielonej papryki
- 100 g kapusty kiszonej
- 4 pieczarki lub kilka suszonych grzybów mun
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz, sos sojowy, odrobina curry
- olej do smażenia
Sajgonki - sposób wykonania:
- Przygotowanie sajgonek zacznij od pokrojenia kurczaka w dosyć cienkie paski. Mięso przełóż do miski, dopraw solą i dwiema łyżkami sosu sojowego. Wymieszaj całość i odstaw na godzinę do lodówki. W tym momencie również namocz suszone grzyby mun, jeśli ich używasz.
- Wszystkie pozostałe składniki pokrój w cienkie paski, czosnek drobno posiekaj, a kiszoną kapustę porządnie odciśnij s soku (jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna, przepłucz ją w zimnej wodzie). Jeśli używasz pieczarek, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Namoczone grzyby mun także pokrój w cienkie paski.
- Przygotuj patelnię lub woka. Rozgrzej olej i dodaj posiekany czosnek oraz mięso kurczaka. Podsmaż chwilę na sporym ogniu i dodaj cebulę i marchewkę. Kiedy marchewka zmięknie, dodaj paprykę oraz pieczarki lub grzyby mun. Dodaj łyżkę sosu sojowego i dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną curry.
- Usmażone składniki przełóż do miski. Dodaj przesiekaną kapustę kiszoną oraz natkę pietruszki. Całość zamieszaj i odstaw na 15 minut.
- Teraz przygotuj papier ryżowy. Gotowe płaty na chwilkę zamocz w letniej wodzie i od razu je wyjmij. Odłóż je na talerz, by wyschły.
- Na każdym płacie papieru ryżowego połóż porcję farszu i zwijaj, najpierw boki do środka, potem ściśle do samego końca, tak jak krokiety. Sajgonki smaż w sporej ilości oleju na złoty kolor. Podawaj s sosem sojowym lub sosem chili.
Tak przygotowane sajgonki to prawdziwe mistrzostwo smaku. Zrób je i przekonaj się, jak pyszne są smaki Azji z polskim akcentem. Smacznego!