Sajgonki, czyli smak Azji w twojej kuchni. Jak je zrobić, by wszystkim smakowały?

Sajgonki, czyli przekąska przypominająca krokiety, szczególnie popularna w krajach azjatyckich, szturmem zdobyła nasze serca i podniebienia. Przepis jest banalny i daje mnóstwo możliwości w kompozycji składników. Jak zrobić sajgonki, by wszystkim smakowały? Nasz przepis na pewno przypadnie ci do gustu.

Więcej przepisów na przekąski z całego świata znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kiedy wybieramy się do azjatyckiej restauracji, bardzo często zamawiamy sajgonki jako przystawkę lub samodzielne danie w towarzystwie sosu sojowego, lub słodkiego chili. Te smaczne azjatyckie krokiety mogą mieć nadzienie tak naprawdę ze wszystkiego - od warzyw po owoce morza.  Dziś mamy dla was przepis na pyszne sajgonki, które bez problemu zrobisz samodzielnie w swojej kuchni. Wyjdą tak dobre, jak w twojej ulubionej chińskiej restauracji, a wszystkie potrzebne składniki z łatwością dostaniesz w każdym sklepie. Zapraszamy do prostego przepisu na azjatycką przekąskę z polskim akcentem.

Sajgonki - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 marchewka
  • ok.50 g czerwonej lub zielonej papryki
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 4 pieczarki lub kilka suszonych grzybów mun
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, sos sojowy, odrobina curry
  • olej do smażenia

Sajgonki - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie sajgonek zacznij od pokrojenia kurczaka w dosyć cienkie paski. Mięso przełóż do miski, dopraw solą i dwiema łyżkami sosu sojowego. Wymieszaj całość i odstaw na godzinę do lodówki. W tym momencie również namocz suszone grzyby mun, jeśli ich używasz.
  2. Wszystkie pozostałe składniki pokrój w cienkie paski, czosnek drobno posiekaj, a kiszoną kapustę porządnie odciśnij s soku (jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna, przepłucz ją w zimnej wodzie). Jeśli używasz pieczarek, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Namoczone grzyby mun także pokrój w cienkie paski.
  3. Przygotuj patelnię lub woka. Rozgrzej olej i dodaj posiekany czosnek oraz mięso kurczaka. Podsmaż chwilę na sporym ogniu i dodaj cebulę i marchewkę. Kiedy marchewka zmięknie, dodaj paprykę oraz pieczarki lub grzyby mun. Dodaj łyżkę sosu sojowego i dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną curry.
  4. Usmażone składniki przełóż do miski. Dodaj przesiekaną kapustę kiszoną oraz natkę pietruszki. Całość zamieszaj i odstaw na 15 minut.
  5. Teraz przygotuj papier ryżowy. Gotowe płaty na chwilkę zamocz w letniej wodzie i od razu je wyjmij. Odłóż je na talerz, by wyschły. 
  6. Na każdym płacie papieru ryżowego połóż porcję farszu i zwijaj, najpierw boki do środka, potem ściśle do samego końca, tak jak krokiety. Sajgonki smaż w sporej ilości oleju na złoty kolor. Podawaj s sosem sojowym lub sosem chili.

Tak przygotowane sajgonki to prawdziwe mistrzostwo smaku. Zrób je i przekonaj się, jak pyszne są smaki Azji z polskim akcentem. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.