Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa krem z brokułów to świetna opcja obiadowa, kiedy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie, a chcesz zjeść coś pysznego i pełnego witamin. Dziś mamy dla ciebie posty przepis na zupę krem z brokułów, która smakuje fenomenalnie i daje porządny zastrzyk energii.
Zupa krem z brokułów - przepis:
Składniki:
- 1 duży brokuł (500 g)
- 2 ziemniaki
- włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu
- garść szpinaku
- ok. 70 g sera feta
- 100 ml śmietanki 30 proc
- sól, pieprz, szczypta curry
Zupa krem z brokułów - sposób przygotowania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Duś całość, aż szpinak odda wodę. Całość zalej gorącym bulionem.
- Warzywa obierz i dodaj do bulionu - bulion powinien sięgać delikatnie ponad linię warzyw. Kiedy warzywa już zmiękną, dodaj surowego brokuła w kawałkach. Gotuj całość na niewielkim ogniu, do miękkości brokuła.
- Do gotującej się zupy dodaj pokrojony ser feta i gotuj jeszcze 3-4 minuty, aż się rozpuści. Następnie wlej do zupy śmietankę, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą curry i za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem.
- Gorącą zupę krem z brokułów podawaj z grzankami lub ulubionymi nasionami.
Kilka prostych kroków i pyszna zupa krem gotowa. Jej przygotowanie zajmuje chwilę, a smak jest naprawdę wspaniały. Zrób zupę krem dziś na obiad, twoja rodzina będzie zachwycona. Smacznego!