Zielona, kiełkująca rzeżucha to symbol odradzania się przyrody i nowego życia, dlatego warto poznać jej właściwości. Swoje właściwości odżywcze rzeżucha zawdzięcza wysokiej zawartości witaminy C – naturalnego antyoksydantu, sprzymierzeńca w walce z wolnymi rodnikami. Dodatkowo, w tych zielonych kiełkach znajdują się witaminy: A, B, PP i K, a także sole mineralne, żelazo i magnez. Z tego powodu spożywanie rzeżuchy jest zalecane w celu ogólnego wzmocnienia organizmu i układu odpornościowego, dla kobiet w ciąży, dzieci, oraz dla osób przemęczonych i zestresowanych. Warto wprowadzić samodzielnie wyhodowane kiełki rzeżuchy do codziennej diety.
Rzeżucha jest rośliną unikalną, ponieważ nie trzeba jej siać w ziemi. Doskonale rośnie w uprawie hydroponicznej, np. na mokrej ligninie. Sianie rzeżuchy to nic trudnego, dlatego śmiało możemy tę czynność wykonać z dziećmi. Najpierw przygotujmy wszystko, co niezbędne do rozpoczęcia hodowli kiełków. Potrzebna będzie nieduża miseczka lub plastikowy pojemnik o małej głębokości, lignina lub wata i oczywiście nasiona rzeżuchy. Nie trzeba jechać po nie do sklepu ogrodniczego, ponieważ znajdziemy je w każdym supermarkecie i większym sklepie spożywczym. Zaletą jest także niska cena nasion.
Własna hodowla rzeżuchy:
1. Najpierw trzeba włożyć ligninę do miseczki i wygładzić ja, aby kiełki rosły równomiernie.
2. Kiedy spód miski wyłożony jest już ligniną koniecznie trzeba ją zwilżyć. Zwróćmy uwagę, żeby podłoże było dobrze nasączone, ale nie ociekało wodą. Stojąca woda w pojemniku nie przyspieszy wzrostu rzeżuchy, a może się przyczynić do zgnicia nasion.
3. Nasionka rozsypujemy w miarę równo i gęsto, aby uniknąć pustych miejsc. Na koniec spryskajmy wodą ze spryskiwacza lub delikatnie podlejmy.
4. Postaw miseczkę z rzeżuchą w ciepłym i nasłonecznionym miejscu – wysoka temperatura i światło słoneczne to sprzymierzeńcy szybszego wzrostu roślin.
5. Rzeżucha to roślina o krótkim okresie wegetacji. Po około tygodniu będziemy już posiadać kiełki do własnego spożycia. Pamiętajmy, by dbać o wilgoć podłoża. W przeciwnym wypadku nasiona się wysuszą.
Ze względu na to, że rzeżucha jest pożywna i zdrowa, warto w pełni wykorzystać ten potencjał podczas przygotowywania posiłków. Nie powinien nas też zniechęcać nieprzyjemny zapach rzeżuchy, gdyż w połączeniu z innymi składnikami na talerzu, kiełki te mogą smakować bardzo dobrze, nadając potrawom ciekawego aromatu i podkreślając ich smak.
Rzeżuchę ścina się, a następnie sieka podobnie jak szczypiorek lub pietruszkę. Ucina się łodyżki rzeżuchy o wysokości 5-7 centymetrów, ponieważ starsze kiełki nie będą już tak smaczne i wartościowe. Rzeżuchę najlepiej spożyć od razu po ścięciu. Można nią posypać kanapki, dodać do sałatki lub surówki. Pikantna rzeżucha wspaniale łączy się z serami i twarogiem, podkreślając ich smak. Jest też świetnym dodatkiem do pasty jajecznej oraz niektórych sosów i zup.
Zupa z rzeżuchy
Składniki:
Wykonanie:
1. Pokrojone w kostkę ziemniaki ugotuj w bulionie warzywnym. W tym samym czasie ugotuj również makaron.
2. Pod koniec gotowania ziemniaków dodaj 3/4 pęczka rzeżuchy. Zagotuj.
3. Zmiksuj całość i dodaj śmietanę.
4. Do zupy dodaj makaron, posyp rzeżuchą i podawaj.
Sałatka z rzeżuchą
Składniki:
Wykonanie:
1. Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj składniki: oliwę, ocet i czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
2. Do większej miski przełóż mieszankę sałat. Dodaj przekrojone na pół pomidorki, cebulę pokrojoną w piórka oraz rzeżuchę.
3. Całość polej przygotowanym sosem, wymieszaj i posyp parmezanem.
Sałatka wiosenna z rzeżuchą
Składniki:
Wykonanie:
1. Wszystkie warzywa umyć i osuszyć.
2. Sałatę porwać na mniejsze kawałki.
3. Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupki, a następnie pokroić na cząstki.
4. Obydwie papryki pokroić w paski, a pomidory i rzodkiewki w mniejsze cząstki.
5. W małym naczyniu połączyć trzepaczką oliwę z sokiem cytryny, dodać sól i pieprz. Wylać sos do warzyw dodać rzeżuchę i wymieszać.
6. Na koniec posypać resztą rzeżuchy i natką pietruszki.
Zobacz też: