Cebula dymka - wiosenny rarytas na wyciągnięcie ręki

Zielona cebula lub inaczej dymka, to nic innego jak odmiana zwykłej cebuli, którą na co dzień wykorzystujemy do przyrządzania wielu dań. Zazwyczaj ma ona biały kolor i jest zakończona pysznym szczypiorkiem. Sadzenie cebuli dymki to sposób na zdrowy, zielony dodatek do dań dostępny na wyciągnięcie ręki. Podpowiadamy jak sadzić dymkę.

Właściwości zdrowotne dymki – cebula na wirusy

Cebula dymka jest o wiele słodsza i delikatniejsza od zwykłej cebuli. Na tym jednak nie koniec jej zalet. Warzywo to ma również wiele cennych właściwości zdrowotnych. Przy jego pomocy możemy między innymi wyleczyć przeziębienie.

Imbir - właściwości zdrowotneImbir - na co pomoże? Lista jego zdrowotnych właściwości jest długa

Zawarte w tym warzywie składniki odżywcze potrafią zdziałać cuda w ludzkim organizmie:

  • Eliminuje przeziębienie. Dymka znana jest ze swoich cennych właściwości przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych. Jej częste spożywanie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, może uchronić przed przeziębieniem, a nawet grypą
  • Dba o wzrok. Zielona cebulka jest cenna dla osób o słabym wzroku, ponieważ zawarta w niej witamina A, karotenoidy oraz luteina, chronią przed stanami zapalnymi oraz utrzymują wzrok w dobrej formie. 
  • Wpływa na pracę serca.  Zawarte w dymce przeciwutleniacze i witamina C kontrolują poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Osoby często spożywające zieloną cebulkę są mniej podatne na choroby serca oraz zawał.
  • Wzmacnia kości. Zawarta witamina K i C mają pozytywny wpływ na nasze kości, co w praktyce oznacza mniejsze ryzyko różnego rodzaju złamań.
Zobacz wideo Dowiedz się więcej:

Jak sadzić cebulę dymkę?

Uprawa i samo sadzenie cebuli dymki nie jest trudne. Należy jedynie stworzyć jej warunki idealne do wzrostu. Cebula dymka to małe cebulki, gotowe do posadzenia na działce. Od wczesnej wiosny można je kupić w sklepach ogrodniczych lub wyhodować samodzielnie. 

Do uprawy zielonej cebulki powinno się wybrać stanowiska ciepłe i nasłonecznione. Podłoże pod wysiew dymki musi być żyzne, dobrze i głęboko uprawione, a ziemia lekka, przepuszczalna i wilgotna. Dobrze jest przed sianiem wzbogacić ziemię przesianym kompostem.

Cebulę dymkę kupioną w sklepie ogrodniczym bądź wyprodukowaną samodzielnie, sadzi się wczesną wiosną (od końca marca do kwietnia) w rozstawie co 30 - 40 cm między rzędami i co 5 - 8 cm w rzędzie. Cebulę przeznaczoną do wczesnego spożycia wraz ze szczypiorem sadzimy gęściej i poprzez przerywkę uzyskujemy odpowiednie odstępy w rzędach. Wsadzamy je do ziemi na taką głębokość, by wierzchołki cebulek nieco wystawały nad powierzchnię podłoża. Zasypujemy ziemią i dobrze ugniatamy, by rośliny zakorzeniły się szybko i nie zostały wypchnięte przez korzenie. Również w przypadku tego sposobu sadzenia cebuli dbajmy o systematyczne podlewanie i odchwaszczanie grządek. Ze względu na szkodniki i choroby nie powinna być uprawiana częściej niż co 3-4 lata na tym samym stanowisku.

Cebula, czosnek, por: niezrównana trójka dla odpornościNaturalne składniki, które pobudzają odporność

Podczas uprawy cebuli dymki warto zwrócić uwagę na sąsiedztwo innych warzyw, czyli sadzić koło siebie rośliny mające wzajemny korzystny wpływ. Cebulę dymkę możemy z powodzeniem uprawiać w towarzystwie ogórków, pomidorów, marchewki i pietruszki, a także majeranku, sałaty czy truskawek. Unikajmy zaś sąsiedztwa cebuli z kapustą lub rzodkiewką.

W miarę potrzeb prowadzi się też nawożenie cebuli dymki podczas jej wzrostu. Zazwyczaj odpowiednie przygotowanie gleby przed sadzeniem dymki w zupełności wystarcza na początkowy etap jej uprawy. 

Zobacz też: Sianie rzodkiewki - kiedy i jak zasadzić ją w ogrodzie?

Więcej o: