Więcej przydatnych porad znajdziesz na naszej stronie głównej
Czajnik - niezależnie czy tradycyjny, czy elektryczny - podobnie jak wszystkie inne sprzęty kuchenne trzeba regularnie czyścić. Na szczęście jest bardzo prosty domowy sposób, dzięki któremu pozbędziemy się kamienia zalegającego w środku. Co dokładnie trzeba zrobić?
Do czajnika należy wlać wodę i ocet w równych proporcjach. Następnie roztwór zagotowujemy i zostawiamy na kilkadziesiąt minut do wystudzenia. Dopiero potem wylewamy go do zlewu.
Wiele osób zapomina o kolejnym kroku, który należy wykonać, by dobrze wyczyścić czajnik, ale jednocześnie pozbawić go charakterystycznego zapachu. Do czajnika trzeba wlać porcję nowej wody, a potem kilkakrotnie ją zagotować. W innym wypadku nasza herbatka może mieć dziwny posmak, pozostały jeszcze z czyszczenia...
Ten sposób można zastosować zarówno do czajnika elektrycznego, jak i do tradycyjnego. Pamiętajmy także, by umyć czajnik z zewnątrz. Elektryczny, plastikowy, zwykle wystarczy po prostu przetrzeć, ale ten, który stawiamy na gazie, niekiedy wymaga szorowania płynem do mycia naczyń.
Metalowy czajnik warto nie tylko umyć, lecz także przetrzeć go niewielką ilością oliwy, by był błyszczący i bardziej odporny na zarysowanie.
Odkamienianie czajnika to czynność, którą powinniśmy wykonywać co najmniej raz na trzy miesiące. Jeśli mamy bardzo twardą wodę w domu, może być konieczność robienia tego częściej. Mycie czajnika z zewnątrz jest oczywiście konieczne na bieżąco, w razie potrzeby.
Co zyskujemy, odkamieniając regularnie czajnik? Nie tylko lepszy smak wody i napojów! To także lepsza wydajność sprzętu, a co za tym idzie mniejsze wydatki na energię.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.