Od czego zależy kolor żółtka w jajku? Wpływ ma określona grupa substancji

Gdybyśmy mieli wymienić produkt, który najbardziej kojarzy nam się z Wielkanocą, niewątpliwie byłyby to jajka. To właśnie na nich bazują ciasta i wiele sałatek, ale z powodzeniem można dodać je również do świątecznego żurku. Zapewne część z was zastanawiała się, dlaczego jajka różnią się kolorem żółtek i o czym to właściwie świadczy. Postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości.

Więcej kulinarnych ciekawostek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jajka to prawdziwe bogactwo pełnowartościowego białka. Jest ono o tyle cenne, że łatwo przyswaja się przez organizm i zawiera wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Średniej wagi jajko może dostarczyć nam aż 7 g białka. Co ciekawe, najwięcej jest go w żółtku.

To właśnie jego zabarwienie wzięliśmy pod lupę. Okazuje się bowiem, że zależy ono od systemu utrzymania kur i ich zbilansowanego żywienia. 

Które żółtko jest najlepsze?

Ujmując żółtkowe rozważania najprościej: im jest ono ciemniejsze, tym lepiej. Oznacza to bowiem, że kura miała zróżnicowaną dietę (jadła nie tylko ziarna, ale też rośliny czy owady), a ponadto miała dużo ruchu. Żółtko ciemnieje pod wpływem bogatego nasycenia kwasami tłuszczowymi, witaminą E i antyoksydantami. 

O kolor żółtka pytaliśmy w jednym z wywiadów Katarzynę Gawrońską, dyrektorkę Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. - Barwa żółtka zależy od naturalnych substancji z grupy karotenoidów. Kury mające dostęp do wybiegu pozyskują je w dużej ilości, między innymi poprzez spożywanie roślinności porastającej jego teren. Kurom w systemie ściółkowym czy klatkowym naturalne barwniki dostarczane są poprzez dodawanie odpowiednich komponentów do paszy, np. suszu lucerny albo wyciąg z cytrusów, papryki czy nagietka - mówiła specjalistka.

Jak jednak dodała, barwa żółtka nie ma wpływu na bezpieczeństwo zdrowotne jaj konsumpcyjnych.

Szczęśliwe kury = ciemne żółtka?

Jak wynika z badań opublikowanych przez "Journal of Food Science" żółtka o ciemniejszym kolorze zazwyczaj zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin A i D w porównaniu z tymi o jasnej barwie.

Publikację skomentowała na łamach serwisu eatthis.com dietetyczka Vanessa Rissetto. Jej zdaniem, jeśli żółtko ma pomarańczowy kolor, kury wypasane były na pastwiskach, gdzie miały m.in. dostęp do świeżej trawy. - Taka dieta jest bogata w karotenoidy. To właśnie dzięki niej żółtko przybiera pomarańczowy odcień - stwierdziła. Na kolor żółtka ma też wpływ również pora roku: im więcej słońca, ciepła i świeżego pokarmu, tym jest ono ciemniejsze. 

Pytania o najlepszy kolor żółtka można więc sprowadzić do prostego wniosku: najlepsze będą te od kur z wolnego lub przydomowego chowu. Najmniej korzystny kolor będą miały natomiast żółtka jajek od kur z chowu klatkowego. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.