"Milionerzy". Uczestnik sięgnął po koło ratunkowe. Padło pytanie o składnik klasycznego pasztetu

Uczestnik 540. odcinka "Milionerów" usłyszał pytanie o jeden ze składników, który dodaje się do przygotowania tradycyjnego pasztetu. Chociaż każda szanująca się gospodyni czy też kucharz odpowiedzieliby bez zastanowienia, to Łukasz musiał skorzystać z jednego z kół ratunkowych - o wsparcie poprosił żonę.

Więcej kuchennych ciekawostek znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

"Milionerzy" to program emitowany od ponad 20 lat na antenie TVN, którego prowadzącym jest Hubert Urbański. W ostatnim odcinku uczestnik po usłyszeniu pierwszego pytania był zmuszony do wykorzystania koła ratunkowego. Zastanawiasz się jakie pytanie sprawiło mu trudność? Otóż dotyczyło ono... składnika dodawanego do tradycyjnego pasztetu. 

Pytanie o przyprawę sprawiło trudność uczestnikowi

W 540. odcinku "Milionerów" swoich sił w grze o milion próbował Łukasz Lewczuk z Wrocławia. Mężczyzna pisze artykuły do magazynów, uwielbia książki, fotografuje i komponuje muzykę. Gra rozpoczęła się z wielkim optymizmem na twarzy, jednak już pierwsze pytanie sprawiło trudność uczestnikowi. Pytanie za 500 zł brzmiało następująco: 

Najczęściej sięgamy po nią, gdy pieczemy klasyczny pasztet, ale jest też składnikiem przyprawy do pierników?

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Łukasz po długich namysłach postanowił skorzystać z jednego z trzech dostępnych kół ratunkowych. Mężczyzna wybrał telefon do żony. Pomoc była wręcz natychmiastowa - żona uczestnika podpowiedziała, że poprawną odpowiedzią jest wariant D - gałka muszkatołowa. Odpowiedź oczywiście okazała się poprawna. Prowadzący Hubert Urbański podsumował decyzję gracza słowami:

Opłacało się zadzwonić do żony i jej posłuchać.

Dalsza gra nie sprawiła uczestnikowi wiele trudu, aż do pytania za 5 tys. zł. Mężczyzna nie znał odpowiedzi, jednak podjął ryzyko i bez większego namysłu wybrał odpowiedź - niestety niepoprawną a w dodatku po upłynięciu czasu.

Gałka muszkatołowa - cenny składnik wielu potraw

Gałka muszkatowa to przyprawa korzenna otrzymywana z suszonych nasion muszkatołowca korzennego. Nawet najmniejszy dodatek tej cennej przyprawy do potrawy nada jej smaku i aromatu. Dzięki swojemu bogatemu składowi wykazuje też pewne właściwości lecznicze. To bez dwóch zdań ważny element w każdej kuchni, a nawet apteczki. Jest składnikiem dań mięsnych w tym pasztetu, a także do wypieków korzennych takich jak np. pierniki. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.