Miód nie zawsze jest dobrym zamiennikiem cukru. Sprawdź, na co zwrócić uwagę

Jednym z najczęstszych zamienników cukru jest miód, który uchodzi za zdrowy dodatek. Jednak w rzeczywistości możemy sobie zaszkodzić - okazuje się, że ten produkt wcale nie działa tak korzystnie, jakbyśmy sobie tego życzyli. Co więcej, zastąpienie nim cukru może sprawić, że zaczniemy przybierać na wadze.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Miód to słodki produkt spożywczy, wytwarzany głównie przez pszczoły w warunkach naturalnych. Na rynku niestety znajdziemy także całą masę sztucznych produktów, które próbują udawać naturalny miód. Niezależnie od pochodzenia, warto podkreślić, że ten wyrób składa się głównie z cukru. 

Miód zamiast cukru - czy to zawsze zdrowszy zamiennik?

Miód składa się głównie z cukru, ale zawiera także pewne ilości mikroelementów takich jak potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz witaminy. Ma również działanie bakteriobójcze. Jednak eksperci ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem tego produktu i nadmiernym entuzjazmem spowodowanym jego właściwościami. Wiele osób nie ma świadomości, że miód to również cukier i jest podobnie kaloryczny. 100 g miodu to ok. 300 kcal, podczas gdy taka sama ilość białego cukru dostarcza ok. 380 kcal. Osoby liczące kalorie mogą naprawdę zaskoczyć się tą informacją. 

Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?

Warto wiedzieć, że miód jest ponad dwa razy cięższy od cukru. Oznacza to, że słodząc napój łyżeczką miodu, dostarczamy sobie dwukrotnie więcej kalorii, niż gdybyśmy użyli zwykłego cukru. Kolejną ciekawą informacją jest fakt, że miód pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje cenne właściwości. To znaczy, że dodając go do wypieków lub posłodzenia gorącej herbaty, będzie praktycznie bezwartościowy, a jedynym plusem będzie smak. Warto wspomnieć, że zachowuje on swoje właściwości tylko jeśli jest odpowiednio przechowywany. Promienie słoneczne, nieszczelne opakowanie czy niekorzystna temperatura sprawią, że produkt będzie ubogi w cenne wartości. 

Jakie właściwości ma prawdziwy miód? 

Każdy z miodów zawiera przeciwutleniacze - im ciemniejsza barwa miodu, tym większa zawartość antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki. W naturalnym produkcie znajdziemy także inne ważne składniki - to między innymi: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo i kwas foliowy. Do pozostałych zalet miodu zaliczamy:

  • wzmocnienie układu immunologicznego,
  • przyśpiesza gojenie ran,
  • wzmacnia serce, leczy wrzody żołądka, 
  • pobudza mózg do pracy, 
  • pomaga przy leczeniu kaszlu i bólu gardła, 
  • redukuje swędzenie po ukąszeniu owadów

Lista zalet jest długa, jednak warto pamiętać, że tylko prawdziwy, naturalny miód je posiada. Aby odróżnić miód naturalny, od sztucznego warto znać kilka różnic, które mogą na to wskazywać. 

Cechy prawdziwego miodu:

  • ulega krystalizacji,
  • ścieka równomiernie, nie rwąc się i tworząc na talerzyku stożek,
  • rozpuszcza się nierównomiernie tworząc smugi w wodzie,
  • w litrowym słoiku nie powinno być mniej niż 1,4 kg miodu,
  • dobra jakość przekłada się na wysoką cenę.

Miód sztuczny - czym się charakteryzuje?

  • zawsze pozostaje w postaci płynnej, nie ulega krystalizacji,
  • bardzo szybko i równomiernie się rozpuszcza, 
  • jest tani, 
  • sztuczny miód będzie się przerywał podczas lania, rozleje się na talerzyku i nie utworzy stożka.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: