Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Foie gras to pasztet strasburski, który produkuje się ze stłuszczonych wątróbek gęsich i kaczych. Z tego przysmaku słynie kuchnia francuska, wzbudza też sporo kontrowersji ze względu na sposób jego produkcji. Wiele wskazuje na to, że tego dania może zabraknąć. Dlaczego? Winna jest ptasia grypa.
Panująca we Francji ptasia grypa wpędziła przemysł drobiarski w kryzys. Producenci wstrzymali regularne dostawy pasztetów do restauracji z gwiazdkami Michelin. Francuski resort rolnictwa w rozmowie z CNN powiedział, że trzeba było uśmiercić 16 milionów ptaków. Wszystko po to, by nie dopuścić do rozprzestrzeniania się choroby. Ministerstwo dodało, że Francja nigdy wcześniej nie zmagała się z takimi problemami. Kucharze twierdzą, że produkcja foie gras w tym roku może spaść nawet o 50 proc., ponieważ ptasia grypa dotknęła kluczowe rejony (Pays de la Loire i Périgord). Warto dodać, że nowej fali choroby mówi się od października 2021.
Marie-Pierre Pé, dyrektor francuskiego komitetu międzybranżowego ds. producentów foie gras, w rozmowie z CNN przyznała, że restauratorzy proszą turystów o to, by spożywali mniejsze ilości tego przysmaku. Dzięki temu więcej osób będzie miało szansę spróbować foie gras.
Mam wiadomość do klientów i producentów: musimy się ze sobą dzielić. Z pewnością produkowane będą mniejsze rozmiary opakowań, które ułatwią obsługę wszystkich klientów
- dodała.
Foie gras wzbudza wiele kontrowersji. Producenci przymusowo tuczą drób po to, by jego wątroba zyskała odpowiedni smak. Proces ma kilka etapów. Najpierw ptaki odżywiają się same. Podaje się im specjalnie przygotowane karmy. Z dnia na dzień porcje są zwiększane. Najgorsze jednak przed nimi. Przez kolejne kilkanaście dni będą karmione za pomocą metalowej rurki. Przedmiot na siłę wpycha się do gardeł ptaków po to, by pokarm trafiał bezpośrednio do żołądka. Jak to się kończy dla drobiu? Oprócz uszkodzeń narządów dochodzi do konwulsji i biegunek. Mało tego, gęsi i kaczki trzymane są w ciasnych klatkach i często dochodzi do ich śmierci jeszcze przed samym ubojem. Portal otwarteklatki.pl podaje również, że takie traktowanie dotyczy tylko męskich przedstawicieli gatunków. Samice mielone są żywcem lub zagazowywane.
W Polsce produkcja foie gras jest zakazana na mocy ustawy o ochronie zwierząt z 1997 roku. Produkt można jednak u nas kupić, ponieważ kraje, które zajmują się produkcją pasztetu, mogą eksportować go również do tych państw, w których produkcja jest zakazana.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.