Czy ogórki kiszone są zdrowe? Podobno zajadała się nimi sama Kleopatra

Uznawane są za naturalny probiotyk, zaś sok z tych fermentowanych warzyw działa jak doskonały izotonik. Ogórki kiszone korzystnie wpływają na naszą mikroflorę jelitową i są niskokaloryczne - 100 g ma zaledwie 11 kcal. Podobno zajadała się nimi nawet Kleopatra.

Więcej ważnych informacji o zdrowiu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zanim na świecie pojawiły się leki na wiele chorób, nasi przodkowie naturalnie wzmacniali odporność dzięki produktom, które znakomicie wpływają na nasz organizm. Dzięki kiszeniu ogórki mogą być znacznie dłużej przechowywane, dlatego zwyczaj ten bardzo ceniono przed wiekami. Proces fermentacji sprawia, że ogórki nabierają wyjątkowych walorów prozdrowotnych i długo nadają się do spożycia. 

Czy ogórki kiszone są zdrowe? W czym może pomagać ich jedzenie?

Legendy głoszą, że po kiszonki chętnie sięgała dbająca o sylwetkę Kleopatra, a także Juliusz Cezar. Według niego ogórki kiszone miały dodawać siłę do walki i wzmacniać hart ducha, dlatego polecał je jeść żołnierzom. Ze względu na to, że warzywa te mają w sobie dużo wody, dobrze gaszą pragnienie - nic dziwnego więc, że przydawały się na froncie. 

Najnowsze wyniki badań potwierdzają, że Juliusz Cezar miał rację także co do pozostałych właściwości kiszonych ogórków. Według naukowców z Uniwersytetu Maryland, jedzenie kiszonych ogórków pomaga zwalczyć... nieśmiałość i rzeczywiście może dodawać odwagi. Okazuje się, że zawarte w nich probiotyki mogą wzmagać produkcję neuroprzekaźników GABA, które działają przeciwlękowo.

Czy ogórki kiszone są zdrowe? Lista właściwości tych warzyw

  • wzmacniają organizm i mają korzystny wpływ na układ odpornościowy;
  • regulują poziom cholesterolu - przeciwdziałają miażdżycy i chorobom układu sercowo-naczyniowego;
  • dobrze działają na jelita - wspomagają wzrost flory bakteryjnej;
  • obecne w nich przeciwutleniacze dobrze wpływają na skórę;
  • ułatwiają walkę z grzybicą dzięki bakteriocynom powstającym w procesie fermentacji;
  • zawarty w nich błonnik pokarmowy daje uczucie sytości i może zapobiegać zaparciom;
  • izotiocyjaniny tworzące się w wyniku kiszenia neutralizują wolne rodniki i hamują wzrost niektórych komórek nowotworowych;
  • działają detoksykująco;
  • poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci;
  • zapobiegają anemii.

Sok z ogórków kiszonych polecany jest zaś przy zgadze, może też łagodzić ból głowy oraz gardła.

Jakie minerały i witaminy zawiera ogórek kiszony?

90 proc. zawartości ogórków kiszonych stanowi woda. Co jeszcze się w nich kryje?

  • witamina K (obecna w fermentowanych produktach, 58 proc. dziennego zapotrzebowania);
  • sód 703 mg (47 proc. dziennego zapotrzebowania);
  • magnez 42 mg (11 proc. dziennego zapotrzebowania);
  • cynk 0,82 mg (7 proc. dziennego zapotrzebowania);
  • fosfor 27 mg (4 proc. dziennego zapotrzebowania);
  • wapń 18 mg (2 proc. dziennego zapotrzebowania);
  • potas 99 mg (3 proc. dziennego zapotrzebowania);
  • witamina C (tylko 3,2 mg w 100 g - to dużo mniej niż pomidory, które mają około 13,7 mg w 100 g);
  • witamina A;
  • witamina E;
  • witamina B1;
  • witamina B2;
  • witamina B3;
  • miedź;
  • mangan;
  • żelazo;
  • fluor.
Zobacz wideo Czy ogórki i pomidory można ze sobą łączyć?

Kto nie powinien jadać ogórków kiszonych? Przeciwwskazania

Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny ograniczyć jedzenie ogórków kiszonych ze względu na zawarty w nich sód. Nadmierne spożywanie fermentowanych ogórków nie jest także wskazane w przypadku osób z wrzodami żołądka oraz przewlekłymi chorobami układu pokarmowego.

****

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: