Przeszła przez piekło, pożegnała męża, a tydzień później tańczyła na plaży. Nieznane oblicze Nigelli Lawson

Programy Nigelli Lawson przyciągają tłumy widzów (również polskich). Z jej książek dowiemy się, jak zrobić przepyszne potrawy i wypieki, a jej przepisy na Instagramie przyciągnęły prawie trzy miliony obserwujących. Kim jest Nigella Lawson i jak wyglądała jej droga do tak ogromnej popularności?

Przepisy Nigelli Lawson oraz innych gwiazd kulinariów znajdziecie na naszej stronie głównej

Pogodna i naturalna, w przepisach niestroniąca od przekąsek i bardziej kalorycznych składników, w kuchni nieco chaotyczna, ale posiadająca wyjątkowe wyczucie smaku. Nigella Lawson to jedna z najbardziej rozpoznawalnych brytyjskich prezenterek kulinarnych i autorek książek z przepisami i poradami. Skąd w niej miłość do jedzenia? Jak wyglądała jej droga do rozpoznawalności na całym świecie? Sprawdźcie koniecznie, co warto wiedzieć o Nigelli Lawson.

Dziecko o dwóch twarzach

Nigella Lawson to najstarsza córka i drugie dziecko z czworga potomków Vanessy Salmon i Nigela Lawsona. Oboje rodzice byli Brytyjczykami o żydowskim pochodzeniu, dobrze sytuowanymi - matka była dziedziczką firmy J. Lyons & Co. oraz bywalczynią salonów, ojciec zaś jest jednym z najbardziej wpływowych polityków ze środowiska Margaret Thatcher i kanclerzem skarbu w latach 1983-1989.

Zarówno bliscy, jak i sama Nigella otwarcie mówią o tym, że jej relacja z matką była w dzieciństwie trudna. Prawdopodobnie miały na to wpływ problemy, z którymi zmagała się Vanessa - zaburzenia depresyjne oraz zaburzenia odżywiania, o których wówczas nie mówiło się zbyt wiele. W domu Nigella była nieśmiałą, wycofaną dziewczynką, uciekającą często do książek. Dopiero w szkole Nigella pokazywała inną twarz - towarzyskiej, ekstrawerytcznej, a nawet buntowniczej dziewczyny.

Zobacz wideo Muffiny z angielskim śniadaniem

Droga do kuchni

Vanessa Salmon gotowała pysznie, a córki często jej w tym pomagały. Nigellę łączyła silna więź zwłaszcza z siostrą Thomasiną, w towarzystwie której często wypełniała kuchenne obowiązki (z najmłodszą Horatią dzieliła ją już większa różnica wieku). Pyszna kuchnia niestety miała też drugie oblicze. Zasady zachowania przy stole były bardzo restrykcyjne, dzieci Lawsonów nie mogły na przykład odejść od stołu, dopóki nie zjedzą podanego posiłku. Choć matka była piękna i szczupła, miała tendencję do wpychania jedzenia na siłę, co również generowało konflikty między nią a dziećmi. W jednym z wywiadów dla "Guardiana" Nigella Lawson powiedziała, że sama zaczęła gotować po to, by odzyskać kontrolę nad jedzeniem. Przyznała jednak, że ma niekiedy tendencję do nadmiernego dogadzania bliskim przy stole i znajduje w tym naleciałości zaobserwowane u matki.

Po skończeniu szkoły Nigella wyjechała razem z przyjaciółką do Włoch, kraju, w którym od lat była zakochana. Przez jakiś czas pracowała tam jako pokojówka, więc jej budżet nie był imponujący. Nauczyła się gotować pyszne dania z łatwo dostępnych składników. Ogromny wpływ miała na to obecności seniorki roku w pensjonacie, w którym pracowała. Włoska babcia, trochę samotna w ciągu dnia, chętnie przyjmowała towarzystwo Nigelli, która chętnie uczyła się, jak robić tradycyjne włoskie dania. Możliwość uczenia się tego w naturalny sposób była dla niej bardzo cenna.

Początki kariery i czarne chmury

Nigella ukończyła studia na Oxfordzie na kierunku filologii średniowiecznej i nowoczesnej, a potem rozpoczęła karierę w dziennikarstwie. Podobnie jak niegdyś jej ojciec oraz brat, pracowała dla tygodnika "The Spectator". Pisała recenzje książek, a później recenzje restauracji. W wieku 26 lat otrzymała posadę redaktorki literackiej w "The Sunday Times". W kolejnych latach pracowała jako copywriterka, głównie zajmująca się tematyką kulinarną, dla m.in. "Vogue'a", "The Observera" czy "Bon Apetit".

Już w latach 80., na początku jej kariery, zdarzyła się pierwsza tragedia, która miała ogromny wpływ na Nigellę. Mimo trudnych relacji w dzieciństwie, udało się jej wreszcie znaleźć nić porozumienia z matką. Niedługo po tym okazało się, że Vanessa cierpi na raka wątroby. Choroby nie udało się pokonać - kobieta zmarła w wieku zaledwie 48 lat. Gdy w 2009 roku Nigella kończyła 49 lat, przyznała w wywiadzie, że były to najtrudniejsze urodziny – czuła się, jak zdrajczyni wobec matki, która tego wieku już nie dożyła.

Kolejny cios przyszedł w 1993 roku, rok po ślubie z Johnem Diamondem, miłością życia Nigelli, oraz krótko przed narodzinami jej córki Cosimy. Thomasina Lawson, młodsza siostra i przyjaciółka celebrytki, zachorowała na raka piersi i zmarła, mając zaledwie 32 lata. Był to kolejny cios, ponieważ kobiety były bardzo zżyte. Z najmłodszą siostrą, Horatią, nie udało się Nigelli mieć aż tak bliskich relacji, różnił ich temperament. W kuchni również nie dogadywały się tak dobrze, jak z Thomasiną.

Książki, telewizja i kolejny cios

Mimo trudnych przeżyć Nigelli udało się powstać i ruszyć naprzód. Kobieta miała ogromne wsparcie kochającego męża, córkę, a wkrótce otrzymała propozycję wydania pierwszej książki kulinarnej. W 1998 wydała pierwszą książkę, zatytułowaną "How to eat". Szybko stała się ona prawdziwym hitem wydawniczym i sprzedała się w ponad 300 tys. kopiach. Po pierwszej książce przyszedł czas na program telewizyjny zatytułowany "Nigella gryzie", emitowany w latach 1999-2001.

Rok 1998 upłynął jednak nie tylko pod znakiem sukcesu wydawniczego. W tym roku urodził się syn Nigelli i Johna, Bruno. Niestety Bruno nigdy nie usłyszał prawdziwego głosu swojego ojca. John Diamond otrzymał bowiem diagnozę raka gardła i musiał mieć amputowany język. Nigella, poza pracą dla telewizji i pisaniem kolejnej książki, stała się także tłumaczką męża. Choroba była dodatkowo trudna dla mężczyzny, bowiem pracował on jako prezenter telewizji i radia BBC.

Kariera Nigelli rozwijała się dalej - celebrytka napisała kolejną książkę, "Jak być domową boginią", za którą otrzymała tytuł Autorki Roku 2001 w plebiscycie British Book Awards 2001. Zarówno sukces książkowy, jak i ogromne zainteresowanie programem kulinarnym sprawiły, że Lawson stała się prawdziwą gwiazdą kulinariów.

Życie jednak napisało dla niej kolejny czarny scenariusz. John, ukochany mąż Nigelli zmarł po walce z chorobą również w 2001 roku. To z jego ust słyszała liczne słowa wsparcia i mnóstwo zachęty do dalszych działań, również pracy związanej z opowiadaniem o gotowaniu. Ukochany mąż zawsze wierzył w jej talent i zachęcał, by jak najbardziej go rozwijała. Ostatnie słowa, skierowane do żony, odczytane na jego pogrzebie brzmiały: "Jestem bardzo dumny z ciebie i tego, co osiągnęłaś".

Pasmo (już prawie tylko) sukcesów

Kolejne lata przynosiły już tylko lepsze wieści. Otrząsnąwszy się po śmierci męża, już w 2003 roku Nigella ponownie wyszła za mąż. Tym razem jej wybrankiem był Charles Saatchi, milioner, współtwórca agencji reklamowe Saatchi&Saatchi. Lawson rozwijała swoją karierę: prowadziła liczne programy kulinarne, podczas których pokazywała przepisy, udzielała wskazówek, a także gościła celebrytów z różnych środowisk. Gotowała dla premiera Tony'ego Blaira, a także dla prezydenta George'a W. Busha, podczas jego wizyty w Wielkiej Brytanii. W końcu otrzymała także propozycję kontraktu z BBC, a jej trzyodcinkowy program "Świąteczna kuchnia Nigelli" stał się prawdziwym hitem.

Nigella stała się słynna nie tylko w Wielkiej Brytanii. Jej programy były (i są) emitowane na całym świecie. W Polsce emitowano m.in. "Nigella gryzie" i "Wieczne lato z Nigellą". Często mówi się o tym, że Nigella jest jedną z tych celebrytek, które nie wpadły w sidła idealnego wizerunku i tzw. rozmiaru „zero" (choć z dzisiejszej perspektywy trudno zaliczyć Nigellę do grona kobiet „plus size"). W programach często widzimy, jak Nigella oblizuje palce, podjada podczas gotowania, bliskie osoby zaś określają ją jako chaotyczną i mało uporządkowaną. Dziś te cechy nie dziwią, ale przed laty były one sporym zaskoczeniem dla widowni przyzwyczajonej do wizerunku perfekcyjnej pani domu.

Pojawiły się także kolejne książki z przepisami i poradami. Na język polski przetłumaczono aż 10 z nich, m.in. "Lato w kuchni przez okrągły rok", "Kuchnia. Przepisy z serca domu" czy
Przy moim stole. Świętowanie codzienności".

Nigella Lawson otrzymywała także liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. nagrodę WH Smith Book Awards za książkę roku w tematyce lifestyle (2002), Złotą Chochlę World Food Media Award za program "Świąteczna Kuchnia Nigelli" (2007) czy Osobowość Roku od Fortnum & Mason TV w 2016 roku.

W prywatnym życiu Nigelli nie obyło się bez trudnych sytuacji. W 2013 rozwiodła się z drugim mężem, Charlesem Saatchi. Niestety w związku pojawiała się przemoc psychiczna, a także fizyczna.

Nigella obecnie

Najnowszym programem Nigelli jest "Zrób, zjedz, powtórz" zrealizowany dla stacji BBC oraz książka (wydana również w Polsce) pod tym samym tytułem. Nigella Lawson jest także bardzo aktywna na Instagramie, gdzie pokazuje swoje kulinarne dzieła, a na jej blogu można znaleźć pełne przepisy wraz z poradami. Zainteresowanie jej osobą nie mija - prawie 3 miliony followersów z całego świata to nie lada wyczyn! Jej nowe pomysły i dania możecie obserwować tutaj.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: