Więcej sprawdzonych porad i trików kuchennych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Umówmy się - kuchenka gazowa nie należy do najwygodniejszych do czyszczenia sprzętów. Nie ma wątpliwości, że dużo łatwiej jest utrzymać w czystości na przykład płytę indukcyjną. Z tego względu zdarza się, że kuchenki gazowe czyścimy rzadziej lub mniej dokładnie. Do elementów, o których wyczyszczeniu można czasami zapomnieć, należą palniki. Osadzające się na nich brud i tłuszcz sprawiają, że z czasem coraz trudniej jest je doczyścić. Istnieje jednak domowy sposób na to, by sprawnie doprowadzić je do porządku.
Nie ma potrzeby wydawać pieniędzy na chemiczne środki czyszczące. Z pomocą przyjdą niezawodne ocet, soda oczyszczona i woda. Pokrywki palników należy zdjąć i posypać sodą oczyszczoną, a następnie spryskać octem i pozostawić na kilkanaście minut. Po tym czasie brud trzeba zetrzeć szczoteczką.
Natomiast korony palników należy włożyć do roztworu octu z wodą. Przygotowuje się go w proporcjach 3:1, czyli trzy części octu i jedna wody. Mieszankę zagotowujemy w garnku, a po zdjęciu z ognia wkładamy do niej palniki i pozostawiamy w roztworze, dopóki nie ostygnie. Brud, który zgromadził się na palnikach, powinien się odmoczyć, dzięki czemu łatwiej będzie go usunąć szczoteczką lub gąbką.
Tak wyszorowane palniki opłukujemy w wodzie i wycieramy do sucha.
Nie tylko czyszczenie kuchenki gazowej może przysparzać trudności. Wiele osób obawia się, że przypalone spody patelni i garnki są już nie do uratowania. Nic bardziej mylnego. W przypadku garnków po raz kolejny przyda wam się soda, oraz, uwaga, keczup. Więcej dowiecie się z tego tekstu:
Sodą, octem, kwaskiem cytrynowym i wodą utlenioną wyczyścicie z kolei czarne spody patelni. Szczegółowo opisywaliśmy te metody w poniższym tekście. Pasta z sody i wody utlenionej przyda się też do wyczyszczenia przypalonych blach.
Z dużym prawdopodobieństwem można więc stwierdzić, że tam, gdzie wydaje nam się, że już nic nie pomoże, warto sięgnąć po ocet lub sodę oczyszczoną. Te dwa produkty powinny się znaleźć w każdej kuchni i to nie tylko jako składniki przydatne podczas gotowania i pieczenia.