Jak zrobić naleśniki z efektem wow? Trik z masłem zupełnie odmieni smak

Naleśniki świetnie smakują o każdej porze dnia i nocy. Dziś jednak mamy dla ciebie przepis na naleśniki, które cię w sobie rozkochają. Jak zrobić naleśniki, które będą cieniutkie i delikatne? Tak je robią Francuzi - dodają masło. Spróbuj i przenieś się smakiem pod samą Wieżę Eiffla.

Więcej przepisów na śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Naleśniki to prosta receptura i zawsze wszystkim smakują, bez znaczenia, czy podawane są na słodko, czy też może w wersji wytrawnej. Dziś przychodzimy do ciebie z przepisem na naleśniki, które kradną serca, wszystko za sprawą dodatku masła - poznaj przepis na obłędne francuskie naleśniki.

Przepis na naleśniki prosto z paryskiej śniadaniowni

Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej o niskim typie przemiału
  • 0,5 szklanki gazowanej wody
  • 2 szklanki mleka
  • 3 średnie jajka
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • odrobina soli

Naleśniki z masłem - sposób wykonania

  1. Na patelni rozpuść masło, ale doprowadź do jego zagotowania.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Następnie wbij jajka, dodaj mleko oraz wodę i zmiksuj na gładkie ciasto.
  3. Do ciasta na naleśniki dodaj masło i ponownie zmiksuj. 
  4. Rozgrzej patelnię, na której roztopione zostało masło. Za pomocą chochelki nakładaj porcję ciasta na naleśniki i wykonując okrężny ruch patelnią, rozprowadź ciasto po całej jej powierzchni. 
  5. Naleśniki smaż z obu stron na złoty kolor. W razie potrzeby dodaj na patelnię odrobinę masła.

Takie naleśniki bosko smakują w każdej postaci, ale także świetnie sprawdzą się do krokietów - będą cienkie i elastyczne. Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje naleśniki są najlepsze na świecie, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.