Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Letnie miesiące to czas, w którym powstają najlepsze domowe przetwory. Przygotowujemy owocowe dżemy, grzyby w zalewie i popularne ogórki małosolne. Warto wykorzystać czas, w którym są dostępne na każdym kroku i skorzystać z jednego ze sprawdzonych przepisów. Pozwoli to uniknąć błędów i jest gwarancją perfekcyjnego smaku.
1. Przygotuj solankę. Wodę zagotuj z solą i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Powinna być chłodna,
2. Chrzan, czosnek, koper i liście wiśni lub dębu dokładnie umyj. Chrzan pokrój na mniejsze kawałki,
3. Na dole czystego słoika włóż liść (lub dwa) wiśni, dodaj koperek, ząbek czosnku i kawałek chrzanu. Dokładnie umyte ogórki układaj ciasno w pozycji pionowej,
4. Między ogórki powciskaj jeszcze dodatkowy chrzan, koper i czosnek,
5. Całość zalej przygotowaną wcześniej wodą. Ogórki muszą być zakryte, nic nie może wystawać ponad powierzchnię wody. Wierzch przykryj cienką, bawełnianą ściereczką lub pieluchą. Jeśli ogórki wypływają, trzeba je obciążyć. W tym celu można użyć np. talerzyka,
6. Słoiki odstaw w nieci zaciemnione miejsce. Będą gotowe po 2-3 dniach. Smacznego.