Ciasto herman - przepis na słodkość sprzed stu lat. Zrobisz je bez problemu, ale zjesz dopiero po 10 dniach

Ciasto herman zwane także chlebem szczęścia i przyjaźni, to bardzo stary przepis, który znały już nasz prababcie. Jego receptura jest prosta, ale musisz uzbroić się w cierpliwość - cały proces robienia ciasta trwa 10 dni, ale dla tego smaku warto poczekać.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciasto herman nie bez powodu nazywane jest także ciastem szczęścia, bowiem dziesiątego dnia, kiedy ciasto jest już gotowe, zwyczajowo rozdajemy jego część dobrym ludziom, którym chcemy sprawić radość. Przepis jest bardzo stary, powstał w czasach, kiedy ludzie nie mieli dostępu do drożdży. Do teraz w przepisie na to ciasto drożdże nie występują, ponieważ tworzy się naturalny zakwas na słodko. Ciasto jest przepyszne i zdecydowanie warto przejść cały dziesięciodniowy proces, by skosztować ulubionego wypieku naszych prababć.

Ciasto herman - przepis na prezent dla dobrych ludzi

Składniki konieczne do zrobienia ciasta

Dzień pierwszy:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka

Dzień piąty:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka

Dzień dziesiąty:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Ciasto herman - sposób wykonania krok po kroku:

  1. Do dużej, plastikowej miski wlej mleko, dodaj mąkę i cukier. Całość zamieszaj drewnianą łyżką (ważne, żeby używać drewnianej, ciasto się nie uda, kiedy użyjesz metalowej). Następnie pozostaw w temperaturze pokojowej. Miskę z ciastem możesz przykryć ściereczką.
  2. Drugiego, trzeciego i czwartego dnia codziennie zamieszaj ciasto.
  3. Kiedy nadejdzie piąty dzień, hermana należy dokarmić. W tym celu dodaj szklankę mleka, szklankę cukru i szklankę mąki. Zamieszaj i pozostaw.
  4. Mieszaj codziennie aż do dziesiątego dnia.
  5. Kiedy nadejdzie dziesiąty dzień dojrzewania, do ciasta dodaj te same składniki, co w pierwszym i piątym dniu. Zamieszaj ciasto i podziel je na cztery części. Trzy z nich przełóż do pojemników i rozdaj przyjaciołom na szczęście (taka jest tradycja związana z tym wypiekiem).
  6. Do ciasta, które zostawiasz dla siebie, dodaj szklankę mąki, wbij 3 jajka, dodaj olej, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wymieszaj ciasto do połączenia składników. Następnie wlej je do formy keksowej wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem.
  7. Hermana piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Hermana tak jak zakwas, można hodować latami. Jeśli zatem najdzie cię ochota na niebanalne ciasto, koniecznie sprawdź, jak smakuje. Tylko pamiętaj przy tym o przyjaciołach - obdarowywanie się nawzajem ciastem to piękna tradycja.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: