Jak kupić dobrego arbuza? Skąd wiadomo, że będzie słodki i soczysty? Wiele powie ci skórka

Nikt nie chce jeść arbuza, który jest wodnisty i bez smaku. Jak jednak sprawdzić, czy ten, na którego się zdecydowaliśmy, będzie słodki i soczysty? Wystarczy dokładnie obejrzeć skórkę. To ona kryje w sobie wiele odpowiedzi.

Więcej porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sezon na arbuzy już się rozpoczął. Sami niedawno skorzystaliśmy z jego dobrodziejstw i przetestowaliśmy przepis na lemoniadę arbuzową. Doskonale orzeźwia, gasi pragnienie i jest pyszna, a na dodatek robi się ją bardzo szybko. W poniższym tekście znajdziecie instrukcję krok po kroku:

Lemoniada arbuzowa - przepis na domowy napój na latoZrobiłam lemoniadę arbuzową i nie żałuję. Orzeźwia i przygotujesz ją w try miga

Żeby jednak lemoniada, a także każdy inny przepis z arbuzem, były smaczne, trzeba wybrać dobry egzemplarz. Słodki, soczysty, z odpowiednią konsystencją miąższu. Po czym jednak poznać, że ten, na którego się zdecydowaliśmy, spełni nasze oczekiwania? Jak kupić dobrego arbuza? Przede wszystkim dokładnie przyjrzyj się skórce.

1. Sprawdź spód

Skórka to pierwszy element, który należy sprawdzić. Arbuzy są zielone, ale na spodzie, w miejscu, w którym przylegały do ziemi, mają białą lub żółtą plamę. To jej kolor może dużo powiedzieć nam o tym, czy arbuz będzie dojrzały i smaczny. Im bardziej żółty jest spód arbuza, tym lepiej.

2. Dotknij skórki

Gdy już obejrzysz arbuza ze wszystkich stron, teraz sprawdź jego stan, dotykając skórki. Dojrzały i świeży powinien mieć twardą i jędrną skórę. Jeśli jest miękka, lepiej zrezygnuj z zakupu, bo może to oznaczać, że arbuz jest już przejrzały. Ponadto z porad na stronie dietetycy.org.pl dowiadujemy się, że skórka powinna być lśniąca, bo wtedy mamy do czynienia z dojrzałym egzemplarzem. 

Warto również sprawdzić, czy na skórce nie ma żadnych uszkodzeń. Nie powinny nas jednak martwić zgrubienia.

ArbuzArbuz z dużą liczbą pestek to prawdziwa letnia zmora. Czy można je jeść?

3. Zwróć uwagę na rozmiar i kształt

Arbuzy mają różną wielkość i kształt - mogą być małe lub duże, okrągłe lub bardziej podłużne. Zaleca się, aby wybierać te symetryczne i średniej wielkości. Małe mogą być bowiem jeszcze niedojrzałe, a duże - przejrzałe. Nie zapomnij również zważyć arbuza w dłoniach. Najlepiej, żeby był dość ciężki jak na swój rozmiar. Wówczas prawdopodobnie będzie bardziej soczysty.

4. Dokładnie się przysłuchaj

Było już sprawdzanie wzrokowe i dotykowe arbuza, czas na słuch. Zanim radośnie powędrujesz do kasy z arbuzem pod pachą, opukaj go. Dojrzały powinien wydawać głuchy dźwięk, który przypomina bębenek. Możesz też użyć aplikacji, która pomoże ci ocenić, czy jest to odpowiedni odgłos (tak!) i czy arbuz jest dojrzały. Na ten temat prowadzone były również badania. Czy takie aplikacje faktycznie dobrze się sprawdzają? Chyba trzeba byłoby je po prostu przetestować.

Zobacz wideo Krojenie arbuza nigdy nie było tak proste

5. Sprawdź kolor miąższu

Jeżeli kupujesz arbuz, który został już pokrojony, przyjrzyj się, jaki kolor ma miąższ. Jeśli jest intensywny i czerwony, to arbuz powinien być dobry. Nie powinien być ani zbyt miękki, ani zbyt twardy. Ponadto arbuz w kawałku musi być szczelnie zapakowany.

Skoro już wiesz, jak kupić dobrego arbuza, nie pozostaje ci nic innego, jak ruszać do sklepu lub na bazarek. A potem testować nasze przepisy.

Sałatka z arbuzaOrzeźwiająca sałatka z arbuza i sera feta z przepisu Nigelli Lawson

Kiszona skórka arbuza / zdjęcie ilustracyjneSkórka arbuza zwykle ląduje w koszu. Zupełnie niepotrzebnie. Możesz ją ukisić

drink z arbuzem, zdjęcie ilustracyjneDrink z arbuzem - idealny na upały. Przepis na drinki bezalkoholowe i "z prądem"

Więcej o: