Ciasto bananowe bez pieczenia to chyba jedna z łatwiejszych receptur na deser. Świetnie sprawdzi się na lato, ponieważ schłodzone ciasto skutecznie osłodzi i ochłodzi. Przepis jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet dzieci - to będzie dla nich świetna zabawa.
Ciasto bananowe bez pieczenia - przepis na najlepszy deser na lato
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 30 g serka mascarpone
- łyżeczka cukru waniliowego
- 20 dag herbatników
- ok. 8 dag masła
- do dekoracji: posiekane migdały, plastry banana, polewa czekoladowa - do wyboru
Ciasto bananowe bez pieczenia - sposób wykonania:
- Przygotuj spód. Herbatniki zmiel za pomocą blendera. Masło rozpuść w rondelku. Następnie połącz je z herbatnikami.
- Przygotuj formę do ciasta i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie przełóż masę na spód i równomiernie ją rozprowadź po całej powierzchni.
- Banany przełóż do miski i rozgnieć je widelcem. Następnie dodaj serek mascarpone, cukier waniliowy i zmiksuj na gładką i jednolitą masę.
- Masę przełóż na spód i wyrównaj. Wierzch udekoruj w wybrany przez siebie sposób (polecam białą czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej) i włóż ciasto na 4-5 godzin do lodówki, by porządnie się schłodziło.
Takie ciasto pasuje idealnie na każdą okazję, a najlepiej smakuje w upalne popołudnie. Jeśli chodzi za tobą ochota na coś słodkiego, koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto bananowe na zimno.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.