Na pierwszy rzut oka, przepis jest banalny. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, odcisnąć wodę, a następnie dodać kilka składników. Potrzebna będzie mąka, jajka i sól. Niektórzy lubią też wzbogacić smak cebulą - i to by było na tyle. I chociaż w teorii wydaje się, że placki ziemniaczane to bułka z masłem, istnieją sposoby, dzięki którym wyniesiemy to danie na wyżyny smaku. Wystarczy pamiętać o odpowiedniej odmianie ziemniaków, śmietanie i... spirytusie.
Zaledwie kilka łyżek śmietany nada plackom wyjątkowej delikatności i aksamitnej konsystencji, a łyżka spirytusu sprawi, że masa nie ściemnieje, a danie nie będzie tak tłuste, jak zazwyczaj. Co istotne, dodatek alkoholu nie wpłynie w żaden sposób na smak placków.
1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach. Odciśnij wodę i przełóż do dużej miski,
2. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę i dorzuć do ziemniaków,
3. Do masy wbij dwa jajka. Następnie dodaj dwie łyżki mąki pszennej (jeśli masa będzie za rzadka, zagęść ją skrobią ziemniaczaną), śmietanę, sól pieprz i spirytus. Wymieszaj dokładnie,
4. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie wykładaj porcje ciasta. Smaż obustronnie (po około 2-3 min na stronę),
5. Serwuj z ulubionymi dodatkami.