Placki ziemniaczane - przepis zmieniający życie. Trik babci pogłębi smak

Placki ziemniaczane to niezwykle prosta potrawa, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do gulaszu, ale też w wersji solo - z kwaśną śmietaną lub cukrem. Jeśli nie jesteś ich fanem, najprawdopodobniej nie jadłeś jeszcze najlepiej przygotowanych placków ziemniaczanych na świecie. Pomocne mogą okazać się triki babć, które sprawią, że danie będzie nieziemsko kremowe i nie będzie ociekało tłuszczem.

Na pierwszy rzut oka, przepis jest banalny. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, odcisnąć wodę, a następnie dodać kilka składników. Potrzebna będzie mąka, jajka i sól. Niektórzy lubią też wzbogacić smak cebulą - i to by było na tyle. I chociaż w teorii wydaje się, że placki ziemniaczane to bułka z masłem, istnieją sposoby, dzięki którym wyniesiemy to danie na wyżyny smaku. Wystarczy pamiętać o odpowiedniej odmianie ziemniaków, śmietanie i... spirytusie. 

Zaledwie kilka łyżek śmietany nada plackom wyjątkowej delikatności i aksamitnej konsystencji, a łyżka spirytusu sprawi, że masa nie ściemnieje, a danie nie będzie tak tłuste, jak zazwyczaj. Co istotne, dodatek alkoholu nie wpłynie w żaden sposób na smak placków.

Placki ziemniaczane - przepis. Tego będziesz potrzebować

  • kilogram ziemniaków (wybierz mączyste ziemniaki, które zawierają dużo skrobi. Unikaj tych, które polecane są do sałatek),
  • 2 jajka,
  • mała cebula (zrezygnuj z tego składnika, jeśli masz ochotę na placki na słodko),
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • łyżka spirytusu,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach. Odciśnij wodę i przełóż do dużej miski,

2. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę i dorzuć do ziemniaków,

3. Do masy wbij dwa jajka. Następnie dodaj dwie łyżki mąki pszennej (jeśli masa będzie za rzadka, zagęść ją skrobią ziemniaczaną), śmietanę, sól pieprz i spirytus. Wymieszaj dokładnie,

4. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie wykładaj porcje ciasta. Smaż obustronnie (po około 2-3 min na stronę),

5. Serwuj z ulubionymi dodatkami. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA