Sałata jest warzywem, bez którego nie wyobrażamy sobie naszych kuchni oraz list zakupów. Możemy cieszyć się nią przez cały rok i w zasadzie codziennie można próbować innego przepisu z zielonymi liśćmi w roli głównej. O ile roszponkę czy rukolę śmiało możemy jeść w całości, tak liście sałaty lodowej, rzymskiej lub masłowej zazwyczaj rozdrabniamy. Nie każdy jednak wie, że użycie do tego stalowego noża jest błędem.
Sałata lodowa jest popularnym składnikiem wielu sałatek, na przykład nieśmiertelnego gyrosa. Jej liście są chrupiące i delikatne. Z kolei bez sałaty masłowej nie wyobrażamy sobie pysznej, wiosennej kanapki lub najlepszego letniego dodatku do obiadu (mowa oczywiście o sałacie ze śmietaną). Jednak liście obu tych sałat bywają dość spore i żeby ich jedzenie było wygodne, sięgamy po stalowy nóż, a później dziwimy się, że sałata nagle stała się niesmaczna.
Sałata jest zdrowa - zawiera mnóstwo witamin np. D, E, A czy B12, a także wiele cennych minerałów jak choćby magnez czy wapń. Przez kontakt ze stalą witaminy utleniają się, przez co sałata przestaje być wartościowa. Proces utleniania witamin ma niestety także wpływ na jej smak - po krojeniu nożem liście sałaty stają się gorzkie.
Oczywiście najlepszym sposobem na rozdrobnienie liści sałaty jest ich poszarpanie. Jeśli jednak potrzebujesz mniejszych kawałków np. do domowego wrapa czy tortilli, możesz jak najbardziej je pokroić, ale odpowiednim do tego nożem. Do krojenia sałaty świetnie sprawdzą się noże plastikowe lub ceramiczne. Minerały zawarte w sałacie nie wchodzą w reakcję z tymi tworzywami - możesz mieć pewność, że liście nie zmienią smaku, a twój organizm otrzyma dawkę ważnych składników odżywczych.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.