Jak szybko obrać czosnek? Przedmiotem, którego o to nie podejrzewasz. Sięgnij po słoik

Trudno wyobrazić sobie bardziej przydatne, uniwersalne i zdrowe warzywo niż czosnek. Z jego użyciem robimy pyszne sosy, marynujemy mięso, a latem używamy go naprawdę dużo podczas robienia przetworów i kiszonek. Jednak nie musimy męczyć się ręcznym obieraniem. Jest dużo łatwiejszy i szybszy sposób.

Obieranie czosnku bywa uciążliwe, zwłaszcza kiedy potrzebujemy dużej liczby ząbków (np. do ogórków kiszonych lub małosolnych), a łupiny przyklejają się do naszych palców oraz nożyka i nie chcą schodzić dużymi płatami. Dodatkowo czosnek pozostawia specyficzny i niezbyt przyjemny zapach na naszych dłoniach, którego wcale nie tak łatwo się pozbyć. Ręczne obieranie potrafi być zatem irytujące i czasochłonne, a przecież nie o to chodzi w gotowaniu. Oczywiście w niektórych przepisach spotykamy się ze wskazówką, by dodawać czosnek razem z łupinami, ale np. w spaghetti aglio e olio lub czeskiej zupie czosnkowej ten sposób nie przejdzie. Jak zatem maksymalnie skrócić czas pracy i oszczędzić sobie nerwów podczas obierania czosnku? Ten trik pokochały tysiące osób.

Ogórki kiszone (zdjęcie ilustracyjne)Ogórki kiszone - przepis babci. Wskazówki, jak dobrze je zrobić

Patent na obranie czosnku? Potrzebny... słoik

Ten patent jest szybki, efektowny i skuteczny. Ząbki czosnku połóż na desce do krojenia i lekko przygnieć je szerokim nożem lub tasakiem. Rób to jednak ostrożnie, by ich nie zmiażdżyć. Następnie  przełóż czosnek do słoika. Słoik zakręć i kilkanaście razy energicznie nim potrząśnij. Aromatyczne ząbki "same obiorą się" z łupin, a ty nawet nie pobrudzisz sobie rąk.

Ten sposób przydaje się zwłaszcza wtedy, kiedy potrzebujesz większej liczby ząbków. Patent ze słoikiem na pewno ułatwi ci pracę w kuchni i sprawi, że mozolne obieranie czosnku odejdzie do lamusa. Pamiętaj o tym sposobie zwłaszcza latem, kiedy robisz przetwory na zimę lub przed rodzinnymi uroczystościami, kiedy chcesz zamarynować pieczeń za pomocą aromatycznego postrachu wampirów.

Sałatka szwedzkaSałatka szwedzka na zimę. Żeby była smaczna, musisz ją porządnie ugnieść

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: