Pięć polskich ciast wśród 50 najlepszych na świecie. Jest i sernik, choć wcale nie znalazł się najwyżej

Na stronie Taste Atlas pojawił się lipcowy ranking 50 najlepszych ciast z całego świata. Choć pierwsze miejsce zgarnął deser, który pochodzi z Bułgarii, polskie ciasta również zostały docenione - w zestawieniu mamy aż pięciu reprezentantów. Nie mogło oczywiście zabraknąć popularnego sernika, choć wcale nie został oceniony najwyżej.

Taste Atlas to strona poświęcona daniom z całego świata. Można wyszukać na niej daną potrawę i dowiedzieć się, z czego jest zrobiona, wypróbować podany przepis i zapoznać z jej historią oraz pochodzeniem. Taste Atlas tworzy też różnego rodzaju rankingi, również na podstawie głosów oddawanych przez czytelników. Należy do nich zestawienie 50 najlepszych ciast na świecie w lipcu 2022 roku, w którym znalazło się pięć polskich deserów. Ranking został udostępniony m.in. na popularnym instagramowym profilu Make Life Harder.

Zobacz wideo Przepis na karpatkę

Czytelnicy docenili polską wersję sernika, marcinka, kremówkę, sękacz oraz karpatkę. Choć sernik bez wątpienia można uznać za najpopularniejszy, to wcale nie zdobył najwięcej głosów spośród polskich przedstawicieli. Najwyżej, bo na czwartym miejscu, została sklasyfikowana karpatka. Sernik uplasował się na ósmej pozycji. Dalej, na 14. miejscu, znalazł się sękacz (o nim już kiedyś Taste Atlas pisał i wówczas wywołał sporo dyskusji: TasteAtlas pisze o sękaczu. W komentarzach oburzenie: "Jestem zaskoczony, że nazywacie go polskim"), na 20. marcinek, a na 28. kremówka. 

Cały ranking wygrał bułgarski torta Garash, czyli tort czekoladowy z orzechami, który został wymyślony w 1885 roku przez austro-węgierskiego cukiernika Kostę Garasha. Przed czwartą karpatką znalazły się jeszcze czeski valašský frgál (ciasto drożdżowe z nadzieniem) oraz rosyjski smetannik. 

 

Zestawienie wzbudziło sporo emocji. Użytkownicy z Francji dziwili się, dlaczego w pierwszej dziesiątce nie ma żadnego deseru z tego kraju. Inna osoba była zawiedziona, że nie pojawiło się żadne ciasto z Łotwy. Niektórzy zwracali uwagę, że brakuje im konkretnych deserów.

Gdzie jest tiramisu?
Gdzie beza Pavlova? Jak to możliwe, że nie ma jej w tym rankingu?
A gdzie baklawa?

- pytali zaskoczeni.

Sękacz to ciasto o bogatej historii w Europie. Krąży wiele historii o tym, skąd wzięła się jego receptura.Choć bywa nazywany dziadem, gościł na królewskich stołach. Wyglądem zachwyca do dziś

Część osób nie kryła radości z tego, że bułgarski deser znalazł się na pierwszym miejscu. "Ten tort jest niesamowity", "Garash to zupełnie nowy wymiar czekoladowego smaku", "Zgadzam się, że Garash jest najlepszy".

A czy według was któryś deser został niesprawiedliwie oceniony? A może czegoś brakuje? Piszcie w komentarzach! Zaś poniżej znajdziecie kilka przykładowych przepisów na polskie desery z rankingu Taste Atlas:

KarpatkaKarpatka - przepis na królową słodkości. Sekretem jest idealne ciasto parzone

hapsKremówka papieska na każdą porę

produkcja sękaczaPrzepis na sękacz - ciasto które zachwyca wyglądem. Przygotujesz je w domu

7Layer,Cake,With,Cream,,Sprinkled,With,Crumbs,On,A,BlackCiasto marcinek - jak się za nie zabrać? [PRZEPIS]

SernikSernik na herbatnikach - przepis na ciasto. Ważny jest sposób pieczenia

Więcej o: