Arbuz jest owocem, który w każdej formie smakuje doskonale. Jest dodatkiem do deserów, jego miąższ można wykorzystać do zrobienia lodów, a także możemy z niego wycisnąć orzeźwiający sok. Jest również bogaty w witaminy oraz składniki odżywcze. Najlepiej smakuje, gdy jest słodki, a ponieważ lato trwa i arbuzy najlepsze są właśnie w tym czasie, zdradzamy sekret, jak wybrać tego najlepszego!
Mowa tu o jasnej plamie, którą możemy zobaczyć na spodzie arbuza. Jest to miejsce, na którym leżał na ziemi. Im bardziej jej kolor jest żółto-kremowy, tym lepiej. Oznacza to, że jest to dojrzały owoc. Jeśli plama jest biała, lub nie ma jej wcale arbuz może okazać się mało smaczny.
Aby nigdy nie zawieźć się na smaku arbuza, staraj się wybierać te najbardziej okrągłe. Owoce o podłużnym kształcie mogą być bardziej wodniste i pozbawione smaku, natomiast te krąglejsze są soczyste i słodkie.
Zaskakujące, ale sposób na stukanie również jest skuteczny. Jak rozpoznać, jaki dźwięk jest prawidłowy? To proste! Stuknij w owoc i jeśli usłyszysz niższy i pusty dźwięk, oznacza to, że jest on gotowy do zjedzenia, podczas gdy niedojrzały owoc ma ten dźwięk bardziej wysoki.
Aby odróżnić dojrzałego arbuza od tego niedojrzałego, spójrz na wystający ogonek. Jeśli jest on suchy, oznacza to, że owoc jest słodki, natomiast jeśli wygląda na świeży i zielony jest to znak, że został on zerwany zbyt wcześnie.
Gdy skórka arbuza jest pokryta brązową pajęczynką, to znak, że będzie on słodki i soczysty. Zwróć także uwagę na jego kolor. Ciemnozielony owoc będzie w pełni dojrzały.