Użycie mikrofali to najszybsza forma podgrzania jedzenia. Sam sprzęt jest bardzo powszechny, a obsługa intuicyjna i łatwa. Wbrew pozorom trzeba jednak uważać, co do niej wkładamy, bo może skończyć się to nie tylko stratami materialnymi, a także i zdrowotnymi.
Lista produktów, które mogą stworzyć niebezpieczeństwo, jest długa, my podzielimy się kilkoma z nich.
Suszone owoce
Nie wyglądają na stwarzające zagrożenie, a jednak podgrzewanie ich może niekoniecznie dobrze się skończyć. Gdy tylko uruchomimy mikrofalówkę, mogą wybuchnąć, a sprzątania i zabawy z odklejeniem ich może być naprawdę dużo.
O jajku mówi się już od bardzo dawna. Chyba każdy słyszał, o tym jak niebezpieczne jest wkładanie go do tego sprzętu. Wybuch tego produktu jest gwarantowany, dlatego pamiętajmy, aby tego nie robić.
Przede wszystkim uważajmy na te, które zawierają w sobie dużą ilość wody np. winogrona, cytrusy lub agrest. Ryzyko wybuchu w tym przypadku jest bardzo duże.
Włożenie w taki sposób jedzenia nie skończy się dobrze, a siła wystrzału też może być duża.
Pamiętajmy, że nie tylko produkty spożywcze mogą wywołać wiele szkód przy podgrzaniu ich w mikrofali. Oto lista rzeczy, na które również powinniśmy uważać: