Tych rzeczy lepiej nie wkładaj do mikrofalówki. Mogą wybuchnąć

Mikrofalówka jest bardzo popularnym sprzętem i możemy ją znaleźć w prawie każdym domu. Niektóre z nich mają funkcję grilla, rozmrażania, a nawet pieczenia. Odgrzewamy w niej napoje, potrawy jak i przekąski. Jest to bardzo praktyczny sprzęt, ale musimy mieć na uwadze, że przez naszą niewiedzę możemy dokonać niemałych szkód. Jak? Niektóre produkty nie nadają się do podgrzewania, ponieważ wybuchną.

Użycie mikrofali to najszybsza forma podgrzania jedzenia. Sam sprzęt jest bardzo powszechny, a obsługa intuicyjna i łatwa. Wbrew pozorom trzeba jednak uważać, co do niej wkładamy, bo może skończyć się to nie tylko stratami materialnymi, a także i zdrowotnymi.

Gotowanie w mikrofaliGotowanie w mikrofali fot.shutterstock

Lista produktów, które mogą stworzyć niebezpieczeństwo, jest długa, my podzielimy się kilkoma z nich.


  • Suszone owoce


Nie wyglądają na stwarzające zagrożenie, a jednak podgrzewanie ich może niekoniecznie dobrze się skończyć. Gdy tylko uruchomimy mikrofalówkę, mogą wybuchnąć, a sprzątania i zabawy z odklejeniem ich może być naprawdę dużo.

  • Jajko

O jajku mówi się już od bardzo dawna. Chyba każdy słyszał, o tym jak niebezpieczne jest wkładanie go do tego sprzętu. Wybuch tego produktu jest gwarantowany, dlatego pamiętajmy, aby tego nie robić.

Jajko w mikrofalówceJajko w mikrofalówce Shutterstock

  • Świeże owoce

Przede wszystkim uważajmy na te, które zawierają w sobie dużą ilość wody np. winogrona, cytrusy lub agrest. Ryzyko wybuchu w tym przypadku jest bardzo duże.

  • Posiłki w zamkniętych opakowaniach

Włożenie w taki sposób jedzenia nie skończy się dobrze, a siła wystrzału też może być duża.

Jedzenie w zamkniętych pudełkachJedzenie w zamkniętych pudełkach Shutterstock

Pamiętajmy, że nie tylko produkty spożywcze mogą wywołać wiele szkód przy podgrzaniu ich w mikrofali. Oto lista rzeczy, na które również powinniśmy uważać:

  • Metalowe pojemniki i sztućce,
  • Folia aluminiowa,
  • Pozłacane zastawy,
  • Styropian,
  • Papierowe opakowania,
  • Plastikowe pojemniki i sztućce (z wyjątkiem tych, które mają oznaczenie, że mogą być wkładane do tego typu sprzętów).
Więcej o: