Przepis na dżem z wiśni nie powinien być problemem dla nikogo, nawet dla osoby, która w robieniu przetworów dopiero stawia swoje pierwsze kroki. Jeśli więc chcesz zrobić najlepszy dżem w pełni naturalny i przepyszny, wyjaśnimy ci, jak go przygotować krok po kroku.
Dżem z wiśni - przepis najlepszy do ciast i naleśników
Składniki:
- 1 kg wiśni
- ok. 3/4 szklanki cukru
- 40 g cukru żelującego
Dżem wisniowy - sposób wykonania
- Wiśnie opłucz i wydryluj. Jeśli nie masz drylownicy, możesz pomóc sobie słomką.
- Przygotuj garnek z grubym dnem i włóż do niego wiśnie. Zasyp je cukrem i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 10 minut.
- Po tym czasie ponownie zamieszaj wiśnie i włącz palnik na niewielką moc. Gotuj dżem przez ok 15-20 minut co jakiś czas mieszając.
- Kiedy dżem zgęstnieje, dodaj cukier żelujący i zamieszaj. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i zakręć. Następnie odwróć słoiczki do góry denkami i przykryj kocem, by dżem sam się zapasteryzował. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Taki dżem to wiśniowa poezja. Koniecznie wypróbuj ten przepis już dziś - zimą sobie podziękujesz.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.