Dżem z wiśni - przepis idealny do naleśników i przełożenia tortu. Wystarczą trzy składniki, a smak palce lizać

Dżem z wiśni to obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę. Przepis jest banalny, a wykonanie zajmuje kilka chwil. Jeśli lubisz naleśniki z dżemem, często pieczesz ciasta lub torty, idealnym dodatkiem do nich jest pyszny, domowy dżem z wiśni.
Zobacz wideo

Przepis na dżem z wiśni nie powinien być problemem dla nikogo, nawet dla osoby, która w robieniu przetworów dopiero stawia swoje pierwsze kroki. Jeśli więc chcesz zrobić najlepszy dżem w pełni naturalny i przepyszny, wyjaśnimy ci, jak go przygotować krok po kroku.

Dżem z wiśni - przepis najlepszy do ciast i naleśników

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • ok. 3/4 szklanki cukru
  • 40 g cukru żelującego

Dżem wisniowy - sposób wykonania

  1. Wiśnie opłucz i wydryluj. Jeśli nie masz drylownicy, możesz pomóc sobie słomką.
  2. Przygotuj garnek z grubym dnem i włóż do niego wiśnie. Zasyp je cukrem i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 10 minut.
  3. Po tym czasie ponownie zamieszaj wiśnie i włącz palnik na niewielką moc. Gotuj dżem przez ok 15-20 minut co jakiś czas mieszając. 
  4. Kiedy dżem zgęstnieje, dodaj cukier żelujący i zamieszaj. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
  5. Dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i zakręć. Następnie odwróć słoiczki do góry denkami i przykryj kocem, by dżem sam się zapasteryzował. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Taki dżem to wiśniowa poezja. Koniecznie wypróbuj ten przepis już dziś - zimą sobie podziękujesz.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: