Jak odróżnić kurki od niejadalnego grzyba? Mniej uważni grzybiarze mogą dać się oszukać

Sezon na kurki już trwa. Część osób skorzysta z tych, które są w sklepach, część będzie wolała samemu zebrać grzyby. Pamiętajcie jednak, aby zachować czujność. Kurki łatwo bowiem pomylić z innym grzybkiem, który jest niejadalny. Lasy Państwowe podpowiadają, jak je odróżnić, by jajecznica z kurkami dobrze smakowała.

Kurki to dość charakterystyczne grzyby, więc mogłoby się wydawać, że trudno pomylić je z innymi. Okazuje się jednak, że jest pewien gatunek, który świetnie się pod kurkę podszywa. To lisówka pomarańczowa, która jest grzybem niejadalnym. Jak w takim razie odróżnić od siebie kurkę i lisówkę? Swego czasu wyjaśniali to pracownicy Lasów Państwowych na specjalnie przygotowanej grafice. W związku z tym, że teraz trwa sezon na kurki, przypominamy ją w naszym tekście.

Z wpisu dowiadujemy się, że jest kilka cech, które mogą ułatwić rozpoznanie kurki, nazywanej inaczej pieprznikiem jadalnym. Są to:

  • kolor - kurki są zazwyczaj żółte, a lisówki pomarańczowe lub pomarańczowożółte,
  • wygląd kapelusza - u kurek pod nim znajdują się listewki w postaci fałd, lisówka pomarańczowa ma blaszki cieńsze i węższe niż u kurek,
  • trzon - u kurek ma nawet do 2,5 cm i zwęża się ku dołowi, u lisówek pomarańczowych jest cienki i często bledszy niż kapelusz,
  • czas występowania - sezon na kurki trwa od czerwca do października, lisówki pomarańczowe pojawiają się jesienią (choć w swoim tweecie z sierpnia Lasy Państwowe ostrzegały, że lisówki już pojawiły się w lasach).
To grzyb niejadalny. Już się pojawił w lasach i może oszukać mniej uważnych grzybiarzy.

Dobrze smakuje, więc jest jadalny? Wszystkie rurkowe nadają się do jedzenia? Niebezpieczne mity na temat grzybówSmaczny, więc jadalny? Wszystkie rurkowe nadają się do jedzenia? Niebezpieczne mity na temat grzybów

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Warto więc przed wybraniem się na grzybobranie dokładnie zapoznać się z opisem i wyglądem kurki. Ponadto jeśli nie czujecie się pewnie przy zbieraniu grzybów, lepiej zrezygnujcie lub wybierzcie się do lasu z doświadczoną osobą. Na stronie Lasów Państwowych znajduje się też przewodnik o jadalnych gatunkach grzybów i podobnych do nich grzybach trujących. Dowiadujemy się z niego, że lisówka pomarańczowa bywa nazywana też pieprznikiem niejadalnym, fałszywą kurką lub jadowitą kurką. 

Kapelusz wypukły, potem lejkowaty o podwiniętych brzegach, pomarańczowy lub brązowawy, matowy, elastyczny. Blaszki intensywnie pomarańczowe. Trzon cienki, wysmukły, rozszerzony ku górze, gładki

- czytamy w opisie lisówki pomarańczowej.

KurkiJak oczyścić kurki? Jest ekspresowy sposób. Przyda się między innymi sól

Więcej o: