Pasteryzowanie słoików. Jak to zrobić, żeby nie pękły? Przyda się piekarnik

Wekowanie w piekarniku to najlepszy sposób, by nasze przetwory na długo cieszyły nas swoim smakiem. Pasteryzowanie słoików w piekarniku to bardzo prosta czynność, ale warto zadbać i kilka szczegółów. Nie chodzi tylko o temperaturę.
Zobacz wideo

Pasteryzowanie przetworów w piekarniku jest łatwe i nikomu nie powinno przysporzyć problemów. Jednak czasem słoiki postanawiają nam zrobić na złość i pękają, zostawiając nas bez smakowitych weków, za to z piekarnikiem do czyszczenia. Jak zatem przeprowadzić wekowanie w piekarniku, żeby cieszyć się sukcesem? Poznaj kilka przydatnych wskazówek.

Ogórki w musztardzieOgórki w musztardzie - przepis na chrupiącą przekąskę. Użyj odpowiedniej musztardy, żeby zalewa nie była mętna

Pasteryzowanie słoików w piekarniku - co zagwarantuje powodzenie?

Po pierwsze - słoiki

Zanim przystąpimy do wykonywania przetworów, musimy podjąć decyzję, w jaki sposób będziemy je pasteryzować. Nie wszystkie słoiki bowiem nadają się do wekowania w piekarniku. Jeśli decydujemy się na podgrzewanie słoików w piekarniku, należy wybierać te, które nie mają gumowego zamknięcia. Lepszym wyborem będą zwykłe słoiki z zakrętkami typu twist-off.

Słoiki nie mogą być pod żadnym pozorem uszkodzone, a zakrętki nie mogą mieć śladów rdzy ani żadnych uszczerbków. Jeśli zauważymy nawet najmniejszą rysę, warto odłożyć słoik na bok i użyć go w innym celu.

Należy także zapamiętać, że kiedy nakładamy do słoików porcje dżemu lub innych smakołyków, nie należy nakładać ich do samego końca - powinniśmy zostawić ok. 2-3 cm wolnej przestrzeni.

Po drugie - temperatura

Tutaj warto zapamiętać dwa sposoby: jeśli twoje przetwory są gorące - możesz włożyć je do nagrzanego już piekarnika do 130 stopni. Jeśli jednak twoje słoiki już zdążyły nieco ostygnąć, włóż je do zimnego piekarnika i włącz temperaturę 130. W obu przypadkach wybierz funkcję grzania góra-dół. Słoiki powinny pasteryzować się przez ok. pół godziny od momentu, aż piekarnik w pełni się nagrzeje.

Po trzecie - układ słoików

Zanim włożymy słoiki do piekarnika, blaszkę lub ruszt warto wyłożyć ręcznikiem albo ściereczką w celu odseparowania dna słoików od gorącego podłoża - wówczas na pewno nam nie pękną. Nie należy także stawiać słoików zbyt blisko jeden drugiego. Powinny zostać ustawione w ostępach ok.1 cm.

Ciasto na pierogi to sekret udanej potrawy. Zdjęcie ilustracyjneBabciny sekret na ciasto na pierogi. Jeden składnik może zmienić wiele

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: