Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? Bulwa, pierścień i łatki to podstawa

Czubajka kania uchodzi za jeden z najsmaczniejszych grzybów i znawcy tematu uważają, że nie ma nic pyszniejszego niż kotlety z tzw. sowy. Niestety, ten grzyb łudząco przypomina śmiertelnie trującego muchomora sromotnikowego. Na szczęście jest sposób, żeby je odróżnić.
Zobacz wideo

Czubajka kania, potocznie nazywana sową (młode osobniki przypominają skulone, białe sowy), to jeden z najsmaczniejszych grzybów. Niektórzy smakosze leśnych darów uważają, że kanie smaczniejsze są nawet od borowików. Podczas wyprawy na grzybobranie należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ niektóre gatunki łatwo ze sobą pomylić. Takie sytuacje niestety czasami dotyczą właśnie kani, która bywa mylona ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym. Jak nie dać się nabrać i bez obaw zbierać te grzyby? Poznaj kilka kluczowych różnic.

Ogórki kiszone z przepisu siostry AnastazjiOgórki kiszone - zalewa siostry Anastazji. Tak chrupiących nie jedliście

Jak odróżnić kanię od muchomora?

Żeby spotkać kanię, nie musimy wybierać się do lasu. Te grzyby rosną na łąkach, w parkach, na obrzeżach lasów, a także na poboczach szos. Z kolei muchomora sromotnikowego spotkamy najczęściej w lasach liściastych. Żyje w symbiozie z dębami, bukami i innymi liściastymi drzewami. 

Najważniejszą rzeczą, którą należy zapamiętać podczas bezkrwawych łowów na kanie, to unikanie zrywania młodych, niewykształconych w pełni osobników, które łudząco przypominają także młode muchomory. Jeśli więc trafimy w trawie na grzyby o zamkniętym i jajowatym kapeluszu, lepiej je zostawmy. Wróćmy za kilka dni, żeby sprawdzić, jak grzyby się rozwinęły. Wówczas możemy dostrzec kilka różnic między sową a muchomorem.

Czubajka kaniaCzubajka kania Perfect Vision /Shutterstock

Muchomor sromotnikowyMuchomor sromotnikowy weinkoetz/ Shutterstock

Po pierwsze: Kapelusz

Kapelusze kani i muchomora są podobne, ale łatwo je odróżnić, zwracając uwagę na łatki. Dojrzałe osobniki czubajek mają mocno łuszczące się kapelusze, z kolei u muchomora łatki są niewielkie lub w ogóle nie występują. Oba te grzyby mają także nieco inny kształt kapelusza. Kanie na środku mają zgrubienie, które z czasem przybiera formę brązowej plamy, kiedy kapelusz w pełni się już rozwinie i przybierze formę dysku.

Kolor kapelusza kani jest zazwyczaj jasnobrązowy z ciemniejszymi łuskami. Kapelusz muchomora najczęściej jest jednolity, gładki, jasny, lekko opalizujący na kolor beżowooliwkowy. Blaszki muchomora sromotnikowego są białe, w przypadku kani natomiast blaszki przybierają kolor od beżowego do jasnobrązowego.

Po drugie: Trzon

Cechą, która łączy oba grzyby, jest pierścień występujący na trzonie. Jednak w przypadku kani pierścień jest "wędrujący", czyli dający się przesunąć się wzdłuż trzonu i skierowany ku górze. W przypadku sromotnika pierścień jest stały i zwisający. Ma też bardziej zwartą, kołnierzykowatą budowę.

Po trzecie: Bulwa

Podstawa trzonu muchomora sromotnikowego jest zgrubiała i tworzy bulwę, która wyrasta z tzw. pochewki, przypominającej kieszonkę. Łatwo to sprawdzić odsłaniając ściółkę. W przypadku kani taka kieszonka nie występuje.

Pomocną grafikę przygotowały również Lasy Państwowe:

embed

Źródło: Lasy Państwowe

Jeśli podczas wyprawy do lasu spotkamy grzyba, którego nie jesteśmy w stu procentach pewni, lepiej go zastawmy. Dla pewności zabierajmy ze sobą atlas grzybów i dokładnie sprawdzajmy każdego osobnika, którego wkładamy do koszyka, żeby uniknąć nieprzyjemności.

Ogórki po kartusku (zdjęcie ilustracyjne)Ogórki po kartusku - przepis na warzywa w kwaśno-słodkiej zalewie

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: