Deski drewniane, plastikowe, szklane, a nawet z marmuru. Na rynku jest ich mnóstwo i o każdą trzeba tak samo dobrze dbać. Bardzo ważne jest, abyśmy je regularnie myli i dezynfekowali, ponieważ przy codziennym używaniu gromadzą się na niej bakterie. Złe, a co gorsza rzadkie mycie może powodować, że nieczystości dostaną się do przygotowywanego jedzenia.
Przed użyciem drewnianej deski kluczowe jest, abyśmy o nią dobrze zadbali. Pamiętajmy, że ten materiał nie lubi długiego kontaktu z wodą, ponieważ przy długotrwałym moczeniu może popękać, a w pęknięciach osadzają się nieczystości. Przed pierwszym kontaktem z produktami należy zaimpregnować drewno. Do tego możemy użyć specjalnego oleju, który kupimy w sklepie, lub po prostu oleju roślinnego. Olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek także dobrze się sprawdzą. Aby odpowiednio zaimpregnować deskę, należy natrzeć ją tłuszczem i pozostawić do wchłonięcia. Czynność powtarzajmy raz na 2 tygodnie.
Drewniane deski to najpopularniejszy rodzaj tego akcesoria. Nie tylko są dobre do krojenia, nie tępią noży, ale również wykazują naturalne właściwości bakteriobójcze. Niektóre z nich są także naszymi dekoracjami, które dodają kuchni klimatu. Aby taka deska mogła nam służyć latami, musimy o nią odpowiednio dbać. Przede wszystkim pamiętajmy, że desek drewnianych absolutnie nie myjemy w zmywarce. Jest to najłatwiejsza droga do zniszczenia tego przedmiotu. Długie trzymanie jej w wodzie powoduje namoknięcie drewna, a później jego pękanie. Najlepszym i sprawdzonym sposobem na czyszczenie jest użycie domowej pasty, która ma tylko 3 składniki. Do jej przygotowania potrzebujemy
Wystarczy, że wszystkie produkty z sobą wymieszamy do uzyskania pasty, naniesiemy na deskę i pozostawimy na 20-30 minut. Po tym czasie dokładnie opłuczemy drewno i przemyjemy przy użyciu czystej gąbki. Ten sposób nie tylko oczyści deskę z bakterii, a także nada jej świeży zapach.
Kolejnym sposobem jest użycie sody oczyszczonej i wody. Spryskanie deski takim płynem i pozostawienie jej na kilka minut sprawi, że gdy przetrzemy ją ściereczką, brud zejdzie bez szorowania.
Sposoby na wyczyszczenie deski do krojenia Alexander Ruiz Acevedo/shutterstock.com
Zarówno platik jak i szkło jest łatwe do czyszczenia. Wystarczy, że umyjemy je wodą z dodatkiem płynu do naczyń lub umieścimy je w zmywarce. Nie znaczy to jednak, że dokładniejsze czyszczenie nie jest wskazane. Gdy regularnie używamy takich desek, tworzą się w nich przecięcia, w których gromadzą się bakterie. Aby się ich pozbyć, możemy użyć mieszanki octu z wodą.
Wybór deski to sprawa indywidualna. My podpowiadamy, aby mieć ich minimum dwie. Jedną do warzyw i owoców, a drugą przeznaczoną do krojenia mięs. Do ryb i mięs polecamy deskę plastikową lub szklaną, ponieważ łatwiej je oczyścić i wyparzyć.