Zepsute pomidory? Niekoniecznie. Prosty trik może pomóc

Pomidory to nieodłączny element nie tylko kuchni włoskiej, lecz także polskiej. Ich smak jest słodki, są smaczne i zdrowe. Niestety mają jeden duży minus - szybko dojrzewają i się psują. Mamy jednak na to sposoby, o których możesz nie wiedzieć.

Oryginalne pomidory przywędrowały do Europy z Ameryki Południowej i to Hiszpanie rozpowszechnili je  podczas wypraw konkwistadorskich. W większości języków nazwa pomidora ang. tomato esp. tomate pochodzi z języka rdzennych Indian i oznacza „nabrzmiały owoc". Nazwa europejska pochodzi od łacińskiego określenia jabłka "pomo", a włoska nazwa "pomi d’oro" oznacza "złote jabłka".

Owoc czy warzywo?

Spór na ten temat trwa, jednak nie ma wątpliwości, że z naukowego punktu widzenia część pomidora, którą spożywamy, jest owocem, a dokładniej jagodą. Jest tak dlatego, ponieważ pomidor pochodzi z kwiatów i posiada nasiona. Dlaczego więc mówimy o nim jak o warzywie? Dzieje się tak, ponieważ w kuchni wykorzystujemy go do dań warzywnych i tak go traktujemy. Co ciekawe z tego właśnie powodu pomidor jest prawnie uznawany w wielu krajach za warzywo.

Jak przedłużyć trwałość pomidorów? Spróbuj tego sposobu

Najpopularniejszym sposobem na przedłużenie świeżości tego warzywa jest przechowywanie go w lodówce. Jest to jednak błąd, który sprawi, że pomidor nie tylko będzie się szybciej psuł, lecz także straci swój słodki smak, a skórka stanie się twarda. Najlepiej pomidory przechowywać w temperaturze pokojowej.

Zwykłe pomidoryZwykłe pomidory Lotus_studio/shutterstock.com

Wysuszenie

Jak czytamy na Instagramie TooGoodToGo - popularnej aplikacji, która dzieli się wskazówkami, jak nie marnować jedzenia - to wysuszenie pomidorów sprawia, że warzywa zostaną w pełni wykorzystane przed zepsuciem. Nie będą niestety wtedy w świeżej i wilgotnej wersji, ale na pewno ich nie zmarnujemy. Jak możemy przeczytać we wpisie, wystarczy:

  • Umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki pomidora,
  • Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, a następnie ściętą stroną do góry ułożyć warzywa i posypać solą,
  • Rozgrzać piekarnik do 120°C i przez 2-3 godziny je piec. Jeśli nie chcemy marnować piekarnika tylko na pomidory, można dodać do nich inne warzywa.
  • Upieczone pomidory włożyć do słoika i zalać oliwą.
  • Dodać czosnek, oregano, bazylię. Następnie szczelnie zamknąć, postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.