Czy cukinię można mrozić? Odpowiedź nie jest oczywista

Gdy sezon na cukinie w pełni, każdy chciałby skorzystać z jej dostępności jak najdłużej. Najlepszym sposobem na to, aby cieszyć się cukinią cały rok, jest zamrożenie jej. Ale czy na pewno to warzywo do tego się nadaje? Odpowiadamy!

Cukinia najlepiej rozwija się w ciepłym, śródziemnomorskim klimacie, jednak i w Polsce, w ogródkach i na działkach możemy ją wyhodować. Jej sezon zaczyna się w sierpniu, dzięki czemu w każdym domu zaczyna się cukiniowy szał. Robione są z niej placki, tarty, leczo i przetwory. Jednak kiedy zabraknie nam już pomysłów, co można z niej zrobić, zadajemy sobie pytanie, czy można ją mrozić.

Czy cukinię można mrozić?

Pomimo że może się wydawać, iż cukinia przez dużą zawartość wody nie będzie dobrym warzywem do mrożenia, ponieważ po rozmrożeniu stanie się wodną paćką, to jest to mylne myślenie. Cukinię jak najbardziej możemy mrozić, aby zimą cieszyć się jej świeżym smakiem. Musimy jednak zwrócić uwagę na to, jakie warzywa wybieramy. Najlepiej, aby cukinia była mała i nie bardzo dojrzała, ma bowiem wtedy mniej wody w sobie.

CukiniaCukinia pxhere.com

Jak mrozić cukinię?

  1. Na pewno nie umieszczajmy warzywa w całości w zamrażarce. Pokrojenie jej lub starcie będzie wtedy niemożliwe. 
  2. Gdy mamy małe i młode egzemplarze nie musimy obierać ich ze skórki, wystarczy, że je umyjemy, wysuszymy, i odkroimy końcówki, a następnie pokroimy w talarki lub w kostkę. Takie kawałki trzeba zapakować do woreczków i usunąć z nich nadmiar powietrza. 
  3. Warzywo możemy także zetrzeć na dużych oczkach, ale należy pamiętać, aby przed zamrożeniem dokładnie odsączyć je z soku. Gdy mamy przygotowaną cukinię w woreczkach, warto też pamiętać o tym, aby zapisać na nich datę mrożenia. Zwróćmy również uwagę, aby porcie były podzielone tak, abyśmy zużyli je podczas jednego rozmrażania, w ten sposób nic się nie zmarnuje.
  4. Cukinię możemy także pokroić i zmiksować na mus, tak przygotowaną masę przelewamy do foremek na robienie lodu i mrozimy. Takie warzywo możemy dodawać jako zagęszczacz do zup i sosów.

O tym warto pamiętać

Aby cukinia zachowała swój kolor i smak, możemy ją przed umieszczeniem w zamrażarce zblanszować. Wystarczy ją pokroić, a następnie wrzucić do wrzątku na 2-3 minuty. Po tym czasie należy ją odcedzić i zanurzyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane warzywo nadaje się do zamrożenia.

Rozmrażanie cukinii - to musisz wiedzieć

Gdy odpowiednio przygotujemy cukinię, możemy ją przechowywać nawet do 12 miesięcy. Kluczowe przy rozmrażaniu jest to, aby robić to w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Warzywo wtedy będzie najbardziej przypominać świeżą cukinię. Nie należy jednak robić tego w kuchence mikrofalowej, ponieważ warzywo zmięknie i straci większość swoich witamin.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.