Cukinia najlepiej rozwija się w ciepłym, śródziemnomorskim klimacie, jednak i w Polsce, w ogródkach i na działkach możemy ją wyhodować. Jej sezon zaczyna się w sierpniu, dzięki czemu w każdym domu zaczyna się cukiniowy szał. Robione są z niej placki, tarty, leczo i przetwory. Jednak kiedy zabraknie nam już pomysłów, co można z niej zrobić, zadajemy sobie pytanie, czy można ją mrozić.
Pomimo że może się wydawać, iż cukinia przez dużą zawartość wody nie będzie dobrym warzywem do mrożenia, ponieważ po rozmrożeniu stanie się wodną paćką, to jest to mylne myślenie. Cukinię jak najbardziej możemy mrozić, aby zimą cieszyć się jej świeżym smakiem. Musimy jednak zwrócić uwagę na to, jakie warzywa wybieramy. Najlepiej, aby cukinia była mała i nie bardzo dojrzała, ma bowiem wtedy mniej wody w sobie.
Cukinia pxhere.com
Aby cukinia zachowała swój kolor i smak, możemy ją przed umieszczeniem w zamrażarce zblanszować. Wystarczy ją pokroić, a następnie wrzucić do wrzątku na 2-3 minuty. Po tym czasie należy ją odcedzić i zanurzyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane warzywo nadaje się do zamrożenia.
Gdy odpowiednio przygotujemy cukinię, możemy ją przechowywać nawet do 12 miesięcy. Kluczowe przy rozmrażaniu jest to, aby robić to w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Warzywo wtedy będzie najbardziej przypominać świeżą cukinię. Nie należy jednak robić tego w kuchence mikrofalowej, ponieważ warzywo zmięknie i straci większość swoich witamin.