Ten sposób zmieni smak twojego obiadu. Zdrowo, smacznie i bez tłuszczu

Skupienie się na sobie i swoim zdrowiu najczęściej zaczynamy od kuchni i diety, którą stosujemy. Zmiany w przygotowywaniu posiłków możemy rozpocząć od wybrania metody gotowania. Jest ich wiele, ale która jest najzdrowsza?

Smażenie, pieczenie, grillowanie, czy gotowanie na parze. Obróbka termiczna to nieodłączna część przygotowywania posiłków. Czym dokładnie jest? Jest to przede wszystkim pozbycie się flory bakteryjnej z produktów, co chroni nas przed wszelakimi zatruciami pokarmowymi. Oprócz aspektu zdrowotnego obróbka cieplna ma wpływ na walory smakowe i nadaje potrawom odpowiednią konsystencję.

Którą metodę wybrać?

  • Najpopularniejszą metodą, ale nie najzdrowszą, z której korzysta każdy z nas, jest smażenie. Ma jednak swoje minusy. Największym jest duża zawartość tłuszczu, który wlewamy na patelnię. Przygotowywane na nim posiłki często ociekają olejem, a nie jest to nic przyjemnego w czasie jedzenia.
  • Kolejnym bardzo popularnym sposobem jest grillowanie, które najczęściej wybieramy w okresie letnim. Jednak trzeba wiedzieć, że częste spożywanie jedzenia z grilla nie jest dobre dla naszego organizmu. Gdy skorzystamy z niego raz na jakiś czas to nic się nie stanie, ale zbyt częste jedzenie sprawia, że obciążamy żołądek i możemy mieć problemy z jego bólem.
  • Użycie mikrofali to także częsta metoda, jednak nie zaleca się wykorzystywać jej do tworzenia dań od podstaw. Można podgrzać w niej potrawy lub rozmrozić składniki.

Co w takim razie jest najzdrowsze?

Uznawana za najzdrowszą metodę jest forma gotowania na parze. Nie wymaga żadnych specjalnych sprzętów, chociaż i takie znajdziemy na rynku. Wystarczy dostępny w każdej kuchni garnek i woda, którą w nim zagotujemy. Wspomoże nas także metalowe sitko lub durszlak, na którym umieścimy produkty, które chcemy w ten sposób przygotować.

Na czym polega gotowanie na parze?

Najprościej mówiąc, jest to metoda wykorzystująca parę, która tworzy się z gotującej się wody. Wystarczy do garnka wlać niewielką ilość płynu, zagotować go, a gdy zacznie tworzyć się para, na samą górę w sitku umieścić warzywa lub mięso. Para poprzez swoje ciepło gotuje produkty.

Zalety gotowania na parze

  1. Gotowane w ten sposób produkty zachowują większość swoich witamin i wartości odżywczych. Gdy gotujemy je bezpośrednio w wodzie, większość z nich tam właśnie zostaje.
  2. Brak wykorzystywanego tłuszczu w tej metodzie sprawia, że potrawy są mniej kaloryczne, zdrowsze i nie ociekają olejem.
  3. Tak robione dania nie mają szansy na przypalenie.
  4. Z wykorzystaniem pary można ugotować wszystko, zaczynając od mięs i warzyw, a kończąc na kaszach i makaronach.
  5. Tak przygotowywane posiłki nie są rozgotowane, a smak produktów jest dużo smaczniejszy. Dodatkowo pozostają jędrne i nie tracą na kolorze.
  6. Gdy przygotowujemy posiłek w specjalnym urządzeniu, a dokładniej w garnku parowym, który posiada kilka pięter, możemy w tym samym czasie gotować kilka składników. Dzięki temu nie tylko oszczędzamy czas, ale też energię naszej kuchenki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.