Smażenie, pieczenie, grillowanie, czy gotowanie na parze. Obróbka termiczna to nieodłączna część przygotowywania posiłków. Czym dokładnie jest? Jest to przede wszystkim pozbycie się flory bakteryjnej z produktów, co chroni nas przed wszelakimi zatruciami pokarmowymi. Oprócz aspektu zdrowotnego obróbka cieplna ma wpływ na walory smakowe i nadaje potrawom odpowiednią konsystencję.
Którą metodę wybrać?
- Najpopularniejszą metodą, ale nie najzdrowszą, z której korzysta każdy z nas, jest smażenie. Ma jednak swoje minusy. Największym jest duża zawartość tłuszczu, który wlewamy na patelnię. Przygotowywane na nim posiłki często ociekają olejem, a nie jest to nic przyjemnego w czasie jedzenia.
- Kolejnym bardzo popularnym sposobem jest grillowanie, które najczęściej wybieramy w okresie letnim. Jednak trzeba wiedzieć, że częste spożywanie jedzenia z grilla nie jest dobre dla naszego organizmu. Gdy skorzystamy z niego raz na jakiś czas to nic się nie stanie, ale zbyt częste jedzenie sprawia, że obciążamy żołądek i możemy mieć problemy z jego bólem.
- Użycie mikrofali to także częsta metoda, jednak nie zaleca się wykorzystywać jej do tworzenia dań od podstaw. Można podgrzać w niej potrawy lub rozmrozić składniki.
Co w takim razie jest najzdrowsze?
Uznawana za najzdrowszą metodę jest forma gotowania na parze. Nie wymaga żadnych specjalnych sprzętów, chociaż i takie znajdziemy na rynku. Wystarczy dostępny w każdej kuchni garnek i woda, którą w nim zagotujemy. Wspomoże nas także metalowe sitko lub durszlak, na którym umieścimy produkty, które chcemy w ten sposób przygotować.
Na czym polega gotowanie na parze?
Najprościej mówiąc, jest to metoda wykorzystująca parę, która tworzy się z gotującej się wody. Wystarczy do garnka wlać niewielką ilość płynu, zagotować go, a gdy zacznie tworzyć się para, na samą górę w sitku umieścić warzywa lub mięso. Para poprzez swoje ciepło gotuje produkty.
Zalety gotowania na parze
- Gotowane w ten sposób produkty zachowują większość swoich witamin i wartości odżywczych. Gdy gotujemy je bezpośrednio w wodzie, większość z nich tam właśnie zostaje.
- Brak wykorzystywanego tłuszczu w tej metodzie sprawia, że potrawy są mniej kaloryczne, zdrowsze i nie ociekają olejem.
- Tak robione dania nie mają szansy na przypalenie.
- Z wykorzystaniem pary można ugotować wszystko, zaczynając od mięs i warzyw, a kończąc na kaszach i makaronach.
- Tak przygotowywane posiłki nie są rozgotowane, a smak produktów jest dużo smaczniejszy. Dodatkowo pozostają jędrne i nie tracą na kolorze.
- Gdy przygotowujemy posiłek w specjalnym urządzeniu, a dokładniej w garnku parowym, który posiada kilka pięter, możemy w tym samym czasie gotować kilka składników. Dzięki temu nie tylko oszczędzamy czas, ale też energię naszej kuchenki.