Kiedy dojrzewa aronia? Zbiór aronii pod znakiem zapytania

Aronia to mało popularny i mało doceniany owoc, z którego możemy przyrządzić nie tylko wyśmienite nalewki, ale także powidła. Jednak dla niektórych największą zagadką jest, to kiedy zrywać jagody, aby były jak najsłodsze. Odpowiadamy i wyjaśniamy, jaki termin jest najlepszy.

Aronia to krzew, który charakteryzuje się ciemnogranatowymi owocami, jego liście najpierw przybierają kolor ciemnozielony, a później ogniste. W pierwszej połowie maja na roślinie pojawiają się białe kwiaty, a późnym latem możemy cieszyć się ciemnogranatowymi owocami. Jagody mają cierpki smak, jednak gdy zbierze się je w odpowiednim czasie, mogą być słodkie i dojrzałe.

Kiedy dojrzewa aronia

Odpowiedź nie jest oczywista i terminy dotyczące dojrzewania można różnie interpretować. Jednak krzew charakteryzuje się pewnymi cechami, które mogą nam pomóc z podjęciem decyzji, czy to już czas na zbiory, czy nie. Znaki, że owoce mogą być już dojrzałe:

  • jagody nabierają koloru ciemnogranatowego, a z czasem czarnego,
  • na liściach pojawiają się żółte i pomarańczowe przebarwienia.

Rosnący krzew aroniiRosnący krzew aronii fot. Shutterstock

Kiedy zrywać aronie

Owoce można zbierać w dwóch terminach. Pierwszy to ten, kiedy zauważamy, że liście nabierają innego koloru, a jagody zmieniają się z zielonych na ciemnogranatowe. Gdy zauważymy te zmiany, należy poczekać 2 tygodnie. Po tym czasie możemy zebrać plony, jednak i tak istnieje minimalne ryzyko, że smak owoców będzie lekko cierpki. Aby tego uniknąć, możemy od razu po zbiorze umieścić je w zamrażarce na 24 godziny. W ten sposób owoce nabiorą słodkiego posmaku. Innym terminem na zbiór jest czas po pierwszych nocnych przymrozkach. Wtedy mamy gwarancje, że owoce będą słodkie.

Jak przechowywać aronie

Aby jagody zachowały jak najdłużej swoją świeżość, smak i jędrność należy przechowywać je w chłodnym miejscu. Możemy do tego wykorzystać lodówkę, a tak przechowywane owoce mogą poleżeć nawet do 2 tygodni. Innym sposobem na przechowywanie jest zamrożenie, po odmrożeniu jagody możemy wykorzystać do przetworów.

Więcej o: