Mole spożywcze to zmora. Poznaj trzy skuteczne sposoby na walkę z owadami. Przyda się m.in. słoneczny owoc

Mole spożywcze to zmora i niestety nie zawsze mamy wpływ na to, czy zagnieżdżą się akurat w naszej kuchni. Na szczęście można w łatwy sposób się ich pozbyć, stosując w pełni naturale i ekologiczne sposoby. Masz ocet jabłkowy i pomarańcze? Mole raz-dwa się wyniosą.
Zobacz wideo

Mole spożywcze żywią się suchymi produktami takimi jak bułka tarta, kasze czy mąki i niestety bardzo szybko się rozmnażają, co sprawia, że wyplenienie ich z kuchennych szafek jest bardzo trudne. 

Oczywiście, jak tylko w sypkich produktach znajdziemy jaja lub larwy owadów, nie mamy wyjścia - wszystko z szafek należy wyrzucić, a wnętrze dokładnie wymyć. Większy problem mamy wówczas, kiedy owady zdążyły się już wykluć i rój tych uciążliwych insektów opanował nasze mieszkania. Jak się ich pozbyć, żeby nie nadużywać chemicznych środków? Poznaj trzy sposoby, które odstraszą i zniwelują molowy problem.

Kotlety mielone (zdjęcie ilustracyjne)Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia? Jest sposób

1. Ocet jabłkowy dobry na wszystko

Mole, podobnie jak muszki owocówki uwielbiają ostry zapach octu jabłkowego. Ten wątpliwy aromat działa na mole jak magnes i warto wiedzieć, jak to wykorzystać. Do małego słoiczka wlej trochę octu i dodaj kroplę płynu do naczyń. Słoiczek postaw w miejscu, gdzie moli jest najwięcej. Zwabione zapachem, wpadną do słoiczka i nie będą w stanie się wydostać.

2. Pomarańcza i goździki, czyli aromaterapia, której mole nie zniosą

Znanym i naturalnym środkiem zapachowym, który kojarzy nam się głównie z jesiennymi wieczorami, są plastry pomarańczy z goździkami. Mole nienawidzą tego zapachu i jeśli położysz kilka plastrów pomarańczy z goździkami w miejscu, gdzie moli jest najwięcej, możesz mieć pewność, że błyskawicznie odlecą w siną dal. Jeśli chcesz wzmocnić efekt, plastry owocu możesz natrzeć delikatnie olejkiem waniliowym.

3. Sprytna pułapka z octu lub niedopitego wina

Jeśli zostało ci niedopite wino, a nie chcesz wylewać go do zlewu, resztkę trunku możesz wykorzystać jako pułapkę na mole. Wystarczy, że do niewielkiej butelki lub szklanki wlejesz nieco wina, dolejesz odrobinę octu lub olejku o zapachu lawendy, lub goździków, otwór szczelnie zamkniesz folią aluminiową i zrobisz w niej kulka dziurek, np. widelcem. Mole zwabione atrakcyjnym zapachem fermentacji, zapragną dostać się do środka butelki, ale nie zdołają się wydostać.

Racuchy z jabłkami (zdjęcie ilustracyjne)Racuchy - przepis błyskawiczny. Będą puszyste, ale nie dodawaj mleka

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: