Jak długo przechowywać ogórki kiszone? Pamiętaj o tych zasadach, a uchronisz je przed szybkim zepsuciem

Ogórki to najbardziej popularne przetwory, które robimy latem. Całkowicie wykorzystujemy te warzywa i zamykamy je w słoikach, które latami stoją w spiżarniach. Jednak nie każdy wie, jak długo tak naprawdę można je przechowywać. My wiemy i podpowiadamy.

Ogórki goszczą w spiżarniach i piwnicach od zawsze. Sposobów na ich przyrządzenie jest wiele, a każdy jest pyszny i zdrowy. Po zrobieniu przetworów przechowywane są w domowych schowkach i szafkach, otwierane jako przekąska lub do dań głównych. Niewiele osób o tym wie, ale tak jak każdy produkt spożywczy ma swój czas, w którym powinniśmy go spożyć, tak samo ogórki mają swój termin ważności.

Terminy ogórków mamy dwa. Pierwszy to ten, który uwzględniamy, gdy warzywa są szczelnie zamknięte, drugi gdy słoik zostanie już otwarty, a my nie zdążymy zjeść całości.

Jak długo przechowywać zamknięte ogórki?

W tym przypadku również wyróżniamy dwa terminy i zależą one od tego, w jaki sposób ukisiliśmy ogórki. Jeśli jedynie je zamknęliśmy, bez późniejszej pasteryzacji to okres przechowywania wynosi 6 miesięcy. Jednak gdy postanowiliśmy, że przetwory zapasteryzujemy to czas, w którym możemy je trzymać w spiżarni, przedłuża się nawet do roku. Szczelnie zamknięte ogórki przechowujemy w chłodnych i ciemnych miejscach. Idealnie sprawdzają się do tego piwniczki. Odpowiednia temperatura dla korniszonów to około 5-6°C.

Po otwarciu psują się szybciej. Jak długo przechowywać ogórki kiszonePo otwarciu psują się szybciej. Jak długo przechowywać ogórki kiszone Fot. 123RF

Jak długo przechowywać otwarte ogórki?

Otworzony słoik z korniszonami może postać w naszej lodówce od kilku tygodni po nawet 3 miesiące. Jednak przy tym trzeba pamiętać, aby odpowiednio je przechowywać.

Jak przechowywać ogórki? Pamiętaj o tych zasadach

  1. Szczelnie zamykaj słoiki. Dzięki temu do środka nie dostaną się żadne owady i nieczystości, ten sposób chroni też zawartość przed drobnoustrojami.
  2. Kluczowe jest również to, aby ogórki przez cały czas były pokryte zalewą, w ten sposób ryzyko zepsucia maleje.
  3. Każdy otwarty słoik należy zawsze umieścić w lodówce. Trzymanie otwartych przetworów w temperaturze pokojowej przyspiesza pleśnienie.
  4. Nie przekładaj ogórków do innych słoików. Naczynia i zalewa, w których oryginalnie zostały zrobione, są najlepszym otoczeniem dla tego produktu.

Gdy nie do końca dopilnujemy przetworów, mogą się one zepsuć. Na pewno popsucie nie umknie naszej uwadze, ponieważ wtedy warzywa miękną, rozpadają się i nieprzyjemnie pachną. Zauważymy na nich również nalot, który jak się okazuje, jest trującą pleśnią. Przybiera on szarą barwę, w innych przypadkach może być ciemno-zielony lub biało-niebieski.

Więcej o: