Co zrobić, aby grzyby nie ciemniały? Pomogą produkty, które masz w domu

Zmiana koloru zebranych grzybów nie zawsze zadowala grzybiarzy. Znany jest jednak prosty sposób, aby uniknąć tego problemu. Rozwiązanie mamy na wyciągnięcie ręki, jest banalnie proste, a składniki są już w naszych domach.

Grzybobranie zaczyna się już lada moment, dlatego jest to czas, aby myśleć o tym, co zrobi się ze zbiorów. Każdej osobie, która robi grzybne przetwory, zależy na tym, aby wyszły największej jakości, pod względem smakowym jak i wizualnym. Nie zawsze jednak to nam może wyjść, ponieważ grzyby mają to do siebie, że potrafią zmienić swój kolor, co nie każdemu pasuje. Szukanie sposobów, aby tak się nie działo, może być uciążliwe, a tak naprawdę rozwiązanie tego problemu ma każdy z nas w swoim domu. Dwa, a nawet czasem jeden składnik może pozbyć się tego problemu raz na zawsze.

Dlaczego grzyby ciemnieją?

Niestety zebrane w lesie grzyby mają to do siebie, że mogą ciemnieć, a przez to tracą swój klasyczny i naturalny kolor. Dzieje się tak, ponieważ działa na nie utlenianie i jest to jego efekt. Aby całkowicie pozbyć się ciemnienia, należy użyć dwóch produktów, które jak może się okazać, nie są takie oczywiste, ale łatwo dostępne.

Grzyby (zdjęcie ilustracyjne)Grzyby (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Kornelia Głowacka-Wolf / Agencja Wyborcza.pl

Jak uniknąć ciemnienia grzybów po zamarynowaniu

Obawa przed czernieniem nie jest czymś nowym, jednak gdy znany jest nam ten jeden sposób, wszystkie obawy znikną, a marynowanie grzybów to będzie czysta przyjemność. W momencie gdy będziemy obgotowywać grzyby, należy do wody dodać łyżkę octu oraz pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Dzięki temu wywarowi grzyby nie stracą na kolorze, będą się pięknie prezentować, a my będziemy cieszyć się z ich naturalnej kolorystyki. Jeśli jednak w naszych domowych zapasach nie mamy kwasku cytrynowego, dodatek samego octu także zadziała, a efekt będzie podobny.

Więcej o: