Mielone bez bułki. Sprawdź zamienniki, których nigdy byś nie użył

Bułka tarta jest nieodłącznym elementem kotletów mielonych i mało kto wyobraża sobie je bez tego produktu. Jednak inne zamienniki nie tylko mogą okazać się zdrowsze, ale też smaczniejsze.

Pierwsza myśl, gdy decydujemy, że robimy kotlety, jest taka, że potrzebujemy do nich bułki tartej. Jest to oczywiście fakt, bo tak mówią nawet tradycyjne przepisy, jednak można to zrobić nieco inaczej. Rozwiązania są różne i mogą one zmienić nieco smak potrawy, ale to kolejne nowe odkrycia smakowe, które mogą zasmakować i dodatkowo można nimi zaskoczyć gości, dla których będziemy gotować.

  • Gdy przygotowujemy masę z mięsa mielonego zazwyczaj jednym ze składników jest bułka tarta, lub pieczywo namoczone w mleku. Odpowiednim zamiennikiem tych produktów może być kasza. Nasz wybór może paść na kaszę manną lub jaglaną. Obie z nich są bardzo drobne i zgubią się pomiędzy innymi składnikami. 
  • Jeśli jednak lubimy bardziej wyczuwalne pod językiem dodatki, można postawić na ryż. W obu przypadkach pamiętajmy, aby produkty przed dodaniem do mięsa ugotować i ostudzić.
  • Jak się okazuje, kolejnym dobrym zamiennikiem bułki tartej są płatki owsiane. Również i w tym przypadku pamiętajmy, aby wcześniej zalać je gorącą wodą, aby stały się bardziej miękkie.
Zobacz wideo

Panierka z bułki tartej - zamienniki

Bułka tarta używana jest również przez nas do panierowania kotletów. To dzięki niej są one tak chrupkie i smaczne. Jednak i na to mamy kilka sposobów.

  1. Pierwsze co nasuwa nam się na myśl, są orzechy. Poszatkowane na drobne kawałki lub zmielone doskonale przyczepiają się do mięsnej masy, a po usmażeniu nadadzą kotletom orzechowego smaku. Orzechy nie tylko dodają walorów smakowych, a także dobrze wpływają na nasz organizm. Produkt ten jest źródłem błonnika i cennych witamin.
  2. Kolejną propozycją są otręby, które można wykorzystać zarówno do masy jak i panierki. Swoim smakiem są podobne do bułki tartej, więc jest duże prawdopodobieństwo, że przy użyciu ich nawet nikt nie poczuje różnicy.
  3. Nasiona również dobrze zastąpią zmieloną bułkę. Mieszankę słonecznika, pestek dyni i sezamu należy zmielić i wykorzystać do dania.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.