Jajka są dużym źródłem wielu witamin i minerałów. Znajdziemy w nich witaminy z grupy A, E, D, K, oraz B, a także w składniki mineralne - potas, sód, żelazo, magnez. Włączenie ich do swojej diety jest dobre, ponieważ zawierają także aminokwasy.
Produkt ten spożywany jest pod różnymi formami. Najpopularniejsze to smażone jajko, gotowane, dodawane do ciast oraz jest głównym składnikiem jajecznicy i omletów. Gdy jednak decydujemy się na ich ugotowanie, częstym problemem jest pękanie skorupki, zaraz po zanurzeniu w wodzie. Wskutek tego konsystencja jajka się zmienia oraz ma to wpływ na jego smak. Da się tego uniknąć, sposób jest banalnie prosty, ale mało oczywisty.
Kwasek cytrynowy gości w każdej szafce, ale nie jest zbyt często używany. Cytryna również nie ma szerszego zastosowania w kuchni i najczęściej jest dodatkiem do ciast lub herbaty. Jak się okazuje, tymi składnikami w prosty sposób można uchronić jajka, które chcemy ugotować. Zaledwie niewielka ilość (1-2 łyżeczki) dodana do wody sprawi, że skorupka jajka stanie się bardziej elastyczna i będzie mniej odporna na pęknięcia.
Nie tylko cytryna może zapobiec pęknięciom. Innym sposobem jest posolenie wody, do której wrzucone są jajka. Nie tylko uroni skorupkę, ale również sprawi, że jajka będą łatwiej się obierać. Gdy nie boimy się specyficznego zapachu, którym charakteryzuje się ocet to również i on może pomóc. Kilka kropel połączonych z wodą również zapobiega pęknięciom.