Ula Chincz zdradza patent na mrożenie owoców. Koniec z uciążliwymi grudami lodu

Zatrzymanie letnich owoców na okres, kiedy ich ilość jest znacznie mniejsza, nigdy nie było prostsze. Zazwyczaj na ratunek przychodzi zamrażarka i to ona kryje w sobie niezapomniane smaki lata. Poznaj sposób jak odpowiednio zamrozić owoce, aby nie były wielką grudą lodu.

Truskawki, śliwki, czereśnie, maliny to owoce, którymi możemy cieszyć się każdego lata. Obfite plony mają to do siebie, że chcemy je wykorzystać, najbardziej jak możemy, dlatego robimy przetwory, ciasta, kompoty, a nawet mrozimy nadmiar owoców. Zamrożenie ich może sprawić nie lada problem. Bardzo często po zamrożeniu owoce zbijają się w jedną większą grudę lodu, przez którą trudno je rozdzielić na mniejsze kawałki. Jednak jest sposób na to, aby owoce zamroziły się pojedynczo. W tym celu trzeba stosować się do kilku prostych zasad, które Ula Chincz pokazała na swoim TikToku. Sposób jest banalnie prosty, a efekt zaskakujący.

Zobacz wideo

Jak mrozić owoce sposobem Uli Chincz - krok po kroku

  1. Owoce umyj pod zimną, bieżącą wodą. Pozbądź się liści, nieczystości, urwij ogonki i wyjmij pestki jeżeli owoce je mają.
  2. Umyte owoce ułóż na ścierce i dokładnie osusz. Najskuteczniej będzie, gdy położysz na nie drugą ścierkę, która wpije w siebie nadmiar wody.
  3. Osuszone układaj na płaskich tackach (możesz wykorzystać do tego naczynie żaroodporne i ułożyć owoce na spodzie i przykrywce naczynia) w taki sposób, aby się nie dotykały. Dzięki temu owoce nie przykleją się do siebie.
  4. Umieść je w zamrażarce na około 2-3 godziny.
  5. Po tym czasie zamrożone owoce przełóż do pojemników lub woreczków i podpisz je. Ponownie umieść w zamrażarce.
  6. Tak obrobione owoce można przechowywać nawet do 12 miesięcy.
  7. Temperatura do mrożenia takich produktów nie powinna być wyższa niż -18°C i niższa niż -23°C. Najlepiej, aby wynosiła około -20°C.
Więcej o: