Truskawki, śliwki, czereśnie, maliny to owoce, którymi możemy cieszyć się każdego lata. Obfite plony mają to do siebie, że chcemy je wykorzystać, najbardziej jak możemy, dlatego robimy przetwory, ciasta, kompoty, a nawet mrozimy nadmiar owoców. Zamrożenie ich może sprawić nie lada problem. Bardzo często po zamrożeniu owoce zbijają się w jedną większą grudę lodu, przez którą trudno je rozdzielić na mniejsze kawałki. Jednak jest sposób na to, aby owoce zamroziły się pojedynczo. W tym celu trzeba stosować się do kilku prostych zasad, które Ula Chincz pokazała na swoim TikToku. Sposób jest banalnie prosty, a efekt zaskakujący.
Jak mrozić owoce sposobem Uli Chincz - krok po kroku
- Owoce umyj pod zimną, bieżącą wodą. Pozbądź się liści, nieczystości, urwij ogonki i wyjmij pestki jeżeli owoce je mają.
- Umyte owoce ułóż na ścierce i dokładnie osusz. Najskuteczniej będzie, gdy położysz na nie drugą ścierkę, która wpije w siebie nadmiar wody.
- Osuszone układaj na płaskich tackach (możesz wykorzystać do tego naczynie żaroodporne i ułożyć owoce na spodzie i przykrywce naczynia) w taki sposób, aby się nie dotykały. Dzięki temu owoce nie przykleją się do siebie.
- Umieść je w zamrażarce na około 2-3 godziny.
- Po tym czasie zamrożone owoce przełóż do pojemników lub woreczków i podpisz je. Ponownie umieść w zamrażarce.
- Tak obrobione owoce można przechowywać nawet do 12 miesięcy.
- Temperatura do mrożenia takich produktów nie powinna być wyższa niż -18°C i niższa niż -23°C. Najlepiej, aby wynosiła około -20°C.