Jeżeli macie przydomowy ogród i chcielibyście zacząć uprawę czosnku, zapoznajcie się z najważniejszymi informacji dotyczącymi hodowli tej rośliny. Warto wiedzieć nie tylko, kiedy sadzić czosnek, lecz także jaka gleba najlepiej się sprawdzi, jak go pielęgnować i kiedy zbierać.
Aby zasadzić czosnek, należy włożyć do ziemi pojedynczo jego ząbki. Lepiej jednak nie korzystać z czosnku sklepowego, a wybrać się do specjalistycznego centrum ogrodniczego. Jak czytamy na stronie kalendarzrolnikow.pl, każdy pobrany fragment powinien mieć piętkę. Czosnek sadzimy piętką do dołu, należy wybierać tylko duże ząbki, bo z nich wyrosną większe główki.
Czosnek wsadzamy na głębokość 5-8 cm. Sadzimy ząbki w rzędach, odstępy między nimi powinny wynosić od 6 do 10 cm.
Przy sadzeniu czosnku nie bez znaczenia jest oczywiście gleba. Najlepsza będzie taka o pH 6,8. Roślina powinna mieć dostęp do światła słonecznego, aby lepiej rosła. Ważne jest też, aby tam, gdzie zasadzimy czosnek, wcześniej nie rosły inne rośliny cebulowe lub ziemniaki. Można zasadzić czosnek w miejscu, w którym rosły np. pomidory czy ogórki.
Czosnek sadzi się albo jesienią, albo wiosną. Jeśli zdecydujecie się na tę pierwszą opcję, powinien to być październik lub początek listopada. Z kolei miesiące wiosenne, w których powinno się sadzić tę roślinę, to marzec bądź początek kwietnia. Jak dowiadujemy się z serwisu kalendarzrolnikow.pl, czosnek, który został zasadzony jesienią, wytworzy większe główki.
Warto pamiętać również, że czosnek dzieli się na odmiany ozime (czyli te jesienne) oraz jare (wiosenne). Do pierwszego grona zaliczamy:
Wśród odmian jarych znajdują się:
Skoro wiemy już, kiedy sadzić czosnek, pozostaje jeszcze odpowiedzieć na pytanie, kiedy należy go zbierać. Czosnek, który zasadzimy jesienią, zbiera się w lipcu. Z kolei ten wiosenny kilka tygodni później, czyli w sierpniu. Na zbieranie czosnku należy wybrać słoneczny dzień i zaopatrzyć się w widły. Przy jego wyciąganiu z ziemi należy zachować ostrożność i uważać, by nie uszkodzić czosnku. Następnie zostawiamy go na zewnątrz na około trzy dni, by wysechł. Potem przechowujemy w suchym, chłodnym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu.
Czosnek nie lubi suchości, więc trzeba pamiętać o jego regularnym podlewaniu, które jednak należy zakończyć na dwa tygodnie przed zbiorami. Ważne jest również usuwanie chwastów, jeżeli takowe się pojawią. Aby zapobiec ich wyrastaniu, należy przeprowadzić ściółkowanie po zasadzeniu czosnku. Można użyć zarówno obornika, jak i np. kompost czy trociny z drzew iglastych.
Źródło: kalendarzrolnikow.pl, muratordom.pl, budujesz.info
Czosnek jest nieoceniony w kuchni. Świetnie sprawdza się jako przyprawa, jest wykorzystywany do kiszenia, można z niego zrobić również sos czy pastę. Poniżej znajdziecie przepisy: