Woda po ogórkach najczęściej wylewana jest po opróżnieniu słoików z ogórków. Niewiele osób znajduje kolejne zastosowania dla tego płynu w kuchni. Okazuje się jednak, że woda po ogórkach jest dobrym składnikiem nie tylko do zup i sosów, lecz także przyda się, gdy będziemy przygotowywać imprezę. W jaki sposób można ją wykorzystać? Podpowiadamy.
Klasyczny przepis na ogórki kiszone mówi, że nie dodajemy do niego ani kropli octu, a kwaskowaty posmak jest uzyskiwany przez inne składniki. Jeśli jednak w jakimś przepisie jest ocet, a chcielibyście go czymś zastąpić, to woda po ogórkach świetnie się sprawdzi w roli takiego zamiennika. Będzie dobrze smakować jako dodatek do sałatek, galarety lub do marynowania mięsa. W wodzie z ogórków można również marynować śledzie.
Woda po ogórkach ma również interesujące zastosowanie w kuchni wegańskiej. Osoby, które tę dietę stosują, mogą użyć wody do zakwaszenia tofu. Powstanie wówczas roślinny zamiennik twarogu lub fety. Można wykorzystać go do pierogów i innych potraw, w których zwykło się używać takich serów.
Sposób na męczącego na drugi dzień po imprezie kaca mogą już niektórzy znać. Wypicie kilku łyków wody po ogórkach może pomóc poprawić złe samopoczucie, ponieważ płyn bardzo dobrze nawadnia organizm. Jednak zanim będziemy cierpieć z powodu kaca, taka woda może urozmaicić swoim smakiem przygotowywane drinki.
Kasze i ryże klasycznie gotujemy w osolonej wodzie. Jednak co powiecie na to, aby zwykłą wodę zamienić na tę z ogórków? Smak na pewno będzie inny i zaskoczy osoby, które wcześniej nie zetknęły się z takim trikiem. Tak przyrządzona kasza będzie dobrze pasować do dań mięsnych np. kotletów mielonych lub kaczki.
Woda po ogórkach często dodawana jest do zupy ogórkowej, aby nadać jej jeszcze bardziej kwaśnego smaku. Tymczasem może również być dodatkiem do żurku lub barszczu białego. Aromat zup nieco się zmieni, woda lekko je zakwasi. Napój ten dobrze komponuje się także z chłodnikiem z ogórków. Płynem można też podlewać mięsa, np. pieczeń lub mielone bez panierki. Będą wówczas bardziej wilgotne i zyskają głębszy smak.