Jak mrozić pierogi - surowe czy ugotowane? Odpowiedź nie jest oczywista

Pierogi to nieodłączny element kuchni polskiej. Podawane w różnych formach i z różnymi dodatkami podbijają serca nawet osobom zza granicy. Przygotowanie ich jest stosunkowo długie, dlatego robione w większych ilościach często trafiają do zamrażarek. Jak w takim razie przechowywać pierogi? Odpowiadamy.

Pierogi goszczą na naszych stołach z różnymi farszami. Najpopularniejszym rodzajem są oczywiście pierogi z ziemniakami i serem, następnie z mięsem, kapustą i grzybami oraz szpinakiem z dodatkiem twarogu. W okresie letnim decydujemy się na słodsze wersje tego dania i umieszczamy w farszu owoce takie jak truskawki, borówki lub jabłka. Dodatkami dla potrawy w wersji wytrawnej są zazwyczaj śmietany, skwarki lub cebula, a pierogi z owocami jemy w towarzystwie słodkich serków, z musami lub śmietaną połączoną z cukrem.

Gdy tylko padnie pomysł na zrobienie pierogów, powstaje ich cała masa, a kuchnia w każdym zakątku mieści te wyroby. Jednak przez ich dużą ilość nie wszystkie zostaną zjedzone, a wtedy najlepiej jest je zamrozić. Sposobów na mrożenie pierogów jest aż 3 i jest to:

  • mrożenie na surowo,
  • mrożenie po ugotowaniu,
  • mrożenie po blanszowaniu.

Najlepszy sposób na zamrożenie pierogów

Tak jak wspomnieliśmy, możemy wykorzystać aż 3 sposoby. Najlepszym sposobem jest na pewno mrożenie surowych, wcześniej nieugotowanych pierogów. Jest tak dlatego, ponieważ gdy zechcemy je później przygotować, nie stracą na smaku i sprężystości ciasta. Jak przygotować surowe pierogi do mrożenia?

  1. Na tacce ułóżmy wcześniej obtoczone w mące pierogi i pozostawmy je tak na pół godziny by lekko przeschły.
  2. Po tym czasie włóżmy tackę do zamrażarki na dwie godziny.
  3. Gdy ten czas upłynie, należy przełożyć zamarznięte pierogi do woreczków lub plastikowych opakowań.
  4. Tak przygotowane pierogi wkładamy ponownie do zamrażarki.

Oprócz zamrożenia na surowo można je również przechowywać po wcześniejszym blanszowaniu lub ugotowaniu. Jednak po takiej obróbce chcąc je ponownie przygotować, ciasto nie będzie już takie elastyczne i jest duże prawdopodobieństwo, że pierogi podczas gotowania mogą się rozkleić.

Jak długo przechowywać zamrożone pierogi?

Dobrze przechowywane pierogi możemy przechowywać nawet do 4 miesięcy. Gdy tylko najdzie nas ochota na to danie, wystarczy, że do gotującej się i osolonej wody wrzucimy zamrożone pierogi. Następnie po 4 minutach od wypłynięcia należy je wyłowić i podawać z ulubionymi dodatkami. Jednak jeśli chcemy je zjeść w wersji smażonej, przed położeniem ich na rozgrzaną patelnię należy je rozmrozić.

Więcej o: