Pierogi goszczą na naszych stołach z różnymi farszami. Najpopularniejszym rodzajem są oczywiście pierogi z ziemniakami i serem, następnie z mięsem, kapustą i grzybami oraz szpinakiem z dodatkiem twarogu. W okresie letnim decydujemy się na słodsze wersje tego dania i umieszczamy w farszu owoce takie jak truskawki, borówki lub jabłka. Dodatkami dla potrawy w wersji wytrawnej są zazwyczaj śmietany, skwarki lub cebula, a pierogi z owocami jemy w towarzystwie słodkich serków, z musami lub śmietaną połączoną z cukrem.
Gdy tylko padnie pomysł na zrobienie pierogów, powstaje ich cała masa, a kuchnia w każdym zakątku mieści te wyroby. Jednak przez ich dużą ilość nie wszystkie zostaną zjedzone, a wtedy najlepiej jest je zamrozić. Sposobów na mrożenie pierogów jest aż 3 i jest to:
Tak jak wspomnieliśmy, możemy wykorzystać aż 3 sposoby. Najlepszym sposobem jest na pewno mrożenie surowych, wcześniej nieugotowanych pierogów. Jest tak dlatego, ponieważ gdy zechcemy je później przygotować, nie stracą na smaku i sprężystości ciasta. Jak przygotować surowe pierogi do mrożenia?
Oprócz zamrożenia na surowo można je również przechowywać po wcześniejszym blanszowaniu lub ugotowaniu. Jednak po takiej obróbce chcąc je ponownie przygotować, ciasto nie będzie już takie elastyczne i jest duże prawdopodobieństwo, że pierogi podczas gotowania mogą się rozkleić.
Dobrze przechowywane pierogi możemy przechowywać nawet do 4 miesięcy. Gdy tylko najdzie nas ochota na to danie, wystarczy, że do gotującej się i osolonej wody wrzucimy zamrożone pierogi. Następnie po 4 minutach od wypłynięcia należy je wyłowić i podawać z ulubionymi dodatkami. Jednak jeśli chcemy je zjeść w wersji smażonej, przed położeniem ich na rozgrzaną patelnię należy je rozmrozić.