New York Times pokazuje przepis na pierogi ruskie, a w komentarzach wojna o nazwę. Polska vs. reszta świata

New York Times na Facebooku przedstawił przepis na pierogi ruskie. W komentarzach rozpętała się wojna. Amerykanie zarzucają dziennikowi promowanie rosyjskiej kuchni, Polacy z kolei dzielnie bronią swojej potrawy narodowej, usilnie tłumacząc niedoinformowanym, że "ruskie" nie znaczy "rosyjskie".
Zobacz wideo

Dziennik New York Times zaprezentował na Facebooku przepis na pierogi ruskie prosto z polskiego baru. W komentarzach rozpoczęła się zażarta dyskusja na temat nazwy dania. Internauci przejęci sytuacją w Ukrainie zarzucają magazynowi promowanie rosyjskiej kuchni, z kolei znawcy dania przekonują, że to błąd w zrozumieniu.

Pierogi ruskie, czyli polskie dobro narodowe. Tylko czemu "ruskie", a nie "polskie"?

Trudno wyobrazić sobie bardziej polskie danie niż ubóstwiane przez wszystkich pierogi. Jednymi z ulubionych są oczywiście pierogi ruskie, wokół których ostatnio nie przestaje być głośno. Pierogi ruskie to w całości pierogi polskie, a ich nazwa nie pochodzi, tak jak wiele osób błędnie uważa, od Rosji, a od Rusi Czerwonej - historycznej krainy geograficznej, która wchodziła w skład Królestwa Polskiego od XV wieku, aż do czasów zaborów.

W obecnej chwili w granicach Polski wciąż znajdują się tereny, które historycznie należały właśnie do Rusi Czerwonej, są to m.in. tereny Podkarpacia i Lubelszczyzny. Z ważniejszych miast możemy wymienić choćby Rzeszów, Sanok czy Przemyśl. Właśnie z tych terenów wywodzą się znane na całym świecie pierogi nadziewane serem i ziemniakami, które z Rosją nie mają nic wspólnego.

Ruskie czy ukraińskie?

Kiedy Ukraina została zaatakowana przez rosyjskie wojsko, mnóstwo restauracji w ramach solidarności zaczęło zmieniać nazwę pierogów z ruskich na ukraińskie. Wiele osób uważało to za słuszną ideę, mającą na celu okazanie wsparcia naszym wschodnim sąsiadom, jednak większość podawała ją w wątpliwość, bo pierogi ruskie różnią się przecież od ukraińskich. Na samym początku przemian pierogowych nie każdy miał świadomość genezy nazwy ruskich, ale już wiemy przecież, że ruskie są typowo polskie - ich farsz składa się z sera, ziemniaków, czasem boczku. Z kolei pierogi ukraińskie nadziewane są jedynie ziemniakami, więc zmiana nazwy jedynie wprowadzała w błąd miłośników mącznego dania.

O co tyle krzyku?

Internauci zarzucają New York Timesowi, że ukazuje pierogi rosyjskie. Polonia w komentarzach broni swojego dania, tłumacząc komentującym, że to w pełni polskie danie, wywodzące się z terenów Rusi, która geograficznie należała do Polski, a obecnie w większości do Ukrainy. Inni odbijają piłeczkę, twierdząc, że na Ukrainie są tylko wareniki i Rosja bezczelnie ukradła im pierogi. Jeszcze inni uważają, że pierogi w Polsce są wyłącznie smażone. Tak więc New York Times zupełnie niechcący rozpętał pierogową wojnę, w której słuszność mają znawcy pochodzenia i smaku tego dania.

Jak zrobić idealne ruskie?

Pierogi ruskie zyskały bardzo duże uznanie podczas zaborów na terenach Galicji, ponieważ były wykonane z łatwodostępnych i tanich produktów. Jak to często bywa - bieda ukształtowała regionalne smaki. Dziś ruskie bynajmniej nie kojarzą się z biedą, a raczej z narodowym dobrem, chętnie zamawianym w restauracjach na całym świecie.

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 400 ml bardzo gorącej wody
  • 60 g masła
  • odrobina drobnej soli

Farsz:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g twarogu (najlepiej tłustego)
  • 1 cebula
  • sól, grubomielony pieprz
  • opcjonalnie: wytopiony boczek

Pierogi ruskie - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ciasta na pierogi. Mąkę z solą przesiej na stolnicę. Do rondelka wlej wrzątek, dodaj masło i wymieszaj, by się rozpuściło. Następnie cienką strużką wlewaj wodę z masłem i zacznij zagniatać. Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie owiń je ściereczką i odłóż, by odpoczęło.
  2. Przygotuj farsz. Ugotowane ziemniaki włóż do miski. Dodaj twaróg i całość rozgnieć na jednolitą masę. Dodaj zeszkloną cebulkę na oleju i skwarki z boczku, jeśli ich używasz. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
  3. Stolnicę podsyp mąką i zacznij wałkować ciasto - powinno być dość cienkie. Następnie za pomocą szklanki lub kieliszka wcinaj kółeczka. Na każde z nich połóż porcję farszu i zlep końce, tworząc ozdobną falbankę.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną masła. Wrzucaj pierogi partiami i gotuj ok. 2-3 minut od wypłynięcia. Podawaj ze skwarkami lub kwaśną śmietaną.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.