Cebula to jedno z najzdrowszych warzyw, które wyróżniamy w naszej diecie. Ma swoich fanów, a także znajdą się i ci, których odrzuca sam jej zapach. Jej smak i woń jest intensywna i mało kto lubi podejmować się wyzwania, jakim jest jej krojenie. Zazwyczaj przy szatkowaniu warzywa towarzyszy nam płacz, który jest spowodowany gazem wytwarzającym się przez krojenie warstw. Gdy powłoka zostaje przerwana przez nacięcia noża uwalnia się gaz, który ma w sobie siarkę. To on jest powodem, dlaczego przy krojeniu zaczynamy wydzielać łzy, a oczy pieką.
Pochodzącą z Azji, a dokładniej z Persji cebulę nie tylko warto jeść ze względu na jej smak, który nadaje potrawom charakteru. Warzywo ma wiele wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Babcine sposoby na odporność i choroby uwzględniały użycie cebuli jako składnik lekarstw. Chyba każdy w dzieciństwie próbował, a nawet stosował syrop z cebuli, który zwalczał kaszel. Nie był on za dobry, ale bardzo skuteczny.
Ponadto warzywo jest źródłem potasu, żelaza, wapnia i magnezu, a także witamin B, C, K, A i E. Dodatkowo pomaga zwalczać trądzik, opuchliznę i miejsca po użądleniu. Ma pozytywny wpływ dla cukrzyków, ponieważ obniża glukozę we krwi. Jest również niskokaloryczne i pobudza apetyt.
Krojenie tego warzywa nie musi być już więcej zmorą każdego, kto przygotowuje posiłki. Istnieją sposoby, które sprawiają, że cebula traci na intensywności, a oczy nie zostają podrażnione. Znamy 9 trików, które są skuteczne i warte przetestowania.
#1 Ostry nóż
Naostrzenie narzędzia to podstawa. Jest to tak istotne, ponieważ, gdy będzie on odpowiednio ostry, to przekroi, a nie zmiażdży włókna warzywa, z których uwalnia się gaz.
#2 Zimna woda
Włożenie na około 30 minut cebuli do zimnej wody, najlepiej z dodatkiem lodu, sprawi, że przy krojeniu nie będziemy płakać.
#3 Dobra wentylacja
Otworzenie okna lub włączenie okapu sprawi, że opary wylecą z pomieszczenia.
#4 Zapałka w ustach
Jest to bardzo oryginalny sposób. Wystarczy zapalić zapałkę, zgasić ją i przygryźć zębami. Powoduje to konieczność oddychania ustami, co ma uchronić przed drażniącym zapachem.
#5 Zatkanie nosa
Innym sposobem na zahamowanie płaczu, jest zatkanie nosa. Możemy do tego użyć spinacza do prania, lub specjalnego zacisku, który wykorzystywany jest przez pływaków.
#6 Schłodzenie w lodówce/zamrażarce
Obrane ze skórki warzywo wystarczy włożyć na około 30 minut do lodówki lub zamrażarki. Tak schłodzone nie będzie wydzielać gazu przy krojeniu.
#7 Zapalenie świeczki
Krojenie cebuli przy zapalonej świeczce lub z odpalonym palnikiem kuchennym to też trik, który jest jak najbardziej skuteczny. Dzięki temu opary unoszą się do góry i nie są aż tak dokuczliwe.
#8 Okulary do krojenia
Możesz wykorzystać specjalne okulary przeznaczone do cebuli, lub te narciarskie. Skutecznie zapobiegają łzawieniu, ponieważ dzięki temu żadne opary nie dostają się do oczu.
#9 Siekacz do cebuli
Na rynku dostępne są również specjalne siekacze do krojenia warzywa. Wystarczy, że włożymy do niego kilka kawałków, włączymy i cebula sama się pokroi, a my nie będziemy musieli martwić się o płacz.