Nie wszyscy, którzy wybierają się na przechadzkę po lesie w celu zebrania grzybów wiedzą, jak odróżnić trujące okazy od tych jadalnych. Jest to oczywiście ogromny błąd, który warto niezwłocznie naprawić. Jeśli do koszyka trafi grzyb, który nie jest do końca zjadliwy może się to skończyć nie tylko problemami żołądkowymi. Dlatego w pierwszej kolejności dowiedz się jakie grzyby najlepiej zbierać.
Mleczaj rydz jest to jadalny grzyb, który przyciąga wszystkich grzybiarzy swoim wyglądem, a także smakiem. Ceni się go za wyjątkowe walory smakowe, nie posiada jednak za dużo wartości odżywczych. Składa się głównie z wody i zawiera małą ilość wartościowych składników. Posiada prowitaminę witaminy A, czyli beta-karoten, dzięki któremu jego kolor jest pomarańczowy. Zapach jest przyjemnie owocowy, a dzięki charakterystycznemu, lekko gorzkiemu posmaku jest elementem kuchni polskiej.
Ten rodzaj grzyba przyciąga wszystkich poszukiwaczy dorodnych okazów swoim ciemnopomarańczowym kolorem. Średnica jego kapelusza wynosi od 4 do 12 centymetrów, natomiast długość trzonu to od 3 do 7 centymetrów. Trzon zazwyczaj posiada taką samą barwę jak kapelusz, jednak czasem może być nieco jaśniejszy. Po uszkodzeniu wydziela z siebie pomarańczowe mleczko, które po kontakcie z powietrzem zielenieje. Blaszki grzyba są często ciemnopomarańczowe, gęste i wychodzą na jego trzon. Kapelusz natomiast jest początkowo wypukły, a z czasem na jego środku tworzy się wklęśnięcie. Powoduje to, że wyglądem przypomina lejek.
Rydze pojawiają się zarówno latem jak i jesienią. Można je znaleźć na przełomie sierpnia i września, a także nawet w listopadzie. Lubią wilgotne i trawiaste polanki na obrzeżach lasów. Można je również spotkać pod świerkami i w liściastych zagajnikach.
O pomyłkę nie jest trudno szczególnie gdy nie ma się pojęcia o grzybach. Trującym sobowtórem mleczaja rydza jest mleczaj wełnianka. Oba grzyby mają kapelusze w kształcie lejka, a ich kolor również jest zbliżony do siebie. Różnicę, jaką można zauważyć to miąższ, który u wełnianki jest niezmiennie biały. Dodatkowo trujak na swoim kapeluszu posiada białe włoski, które również wyróżniają go od jadalnego grzyba. Spożycie wełnianka może powodować mdłości i wymioty.