Olszówka to znany grzyb, który kiedyś był jadalny, a dziś lepiej go nie jeść. Czym się charakteryzuje?

Pomyłki na grzybobraniu na pewno się zdarzają. Niektóre trujące grzyby tak bardzo przypominają czasem te jadalne, że mogą zmylić niejednego prawdziwego grzybiarza. Olszówka to grzyb, który niegdyś uważany był za całkowicie jadalny. Co się zmieniło?

Olszówka to inaczej krowiak podwinięty. Niektórzy uważają, że swoim wyglądem przypomina uwielbianego przez wielu rydza. Można na niego trafić w lasach w okresie od lipca do listopada. Zazwyczaj pojawia się pod takimi drzewami jak olcha lub brzoza. Kapelusz może przybierać aż 3 kolory. Jest on żółtobrązowy, czerwonobrązowy lub szarobrunatny. Dodatkowo jest wklęsły z podwiniętymi bokami, niekiedy pojawiają się na nim małe poplątane włoski. Wielkość kapelusza waha się od 5 do 10 centymetrów.

Grzyb jadalny czy trujący?

Interesującym i zaskakującym faktem jest, że grzyb aż do lat 80. ubiegłego wieku, uważany był za jadalny i nieszkodliwy. Aktualnie określa się go mianem trującego. Pomimo że wiele osób może uważać, że skoro przez tak długi czas uznawany był za dobry do konsumpcji to jest tak do tej pory. Nic bardziej mylnego. Grzyb ten zawiera w sobie truciznę, którą jest muskaryna i inwolutyna. Ta pierwsza zaburza cały układ nerwowy. Objawami zatrucia zauważanymi po około 2-3 godzinach jest niepoprawna praca płuc, poty, spowolnienie akcji serca oraz ślinotok. Natomiast inwolutyna powoduje bóle brzucha, gorączkę, wymioty, a także uszkadza wątrobę.

Zobacz wideo

Historia zjedzenia olszówki z lat 40. ubiegłego wieku

Julius Schaffer był niemieckim mykologiem specjalizującym się w pieczarkowcach. Opracował on test chemiczny, który pomagał przy identyfikacji gatunków. Opisał wiele nowych grzybów, a nawet kilka z nich nosi nazwę od jego nazwiska. Jak to się stało, że taki uczony zatruł się tym o czym wiedział tak dużo? Wydarzyło się to przez to, że wraz z żoną pewnego dnia zjedli posiłek przygotowany z krowiaka podwiniętego (inaczej olszówki). U mężczyzny błyskawicznie pojawiła się gorączka i wymioty. Bardzo szybko trafił on do szpitala, jednak lekarzom nie udało się cofnąć skutków, które już wyrządził grzyb w organizmie. Ciekawe natomiast jej to, że żona specjalisty nie zareagowała na truciznę tak źle jak on. Grzyb zaszkodził jej organizmowi o wiele słabiej. Cała historia miała miejsce w latach 40. ubiegłego wieku, gdzie grzyb uznawany był jeszcze jako jadalny.

Olszówka grzyb - gdzie i kiedy się pojawia?Olszówka grzyb - gdzie i kiedy się pojawia? flickr.com// bramblejungle// CC BY-NC 2.0

Więcej o: