Chińska herbata kosztuje krocie. Najdroższa osiąga niebotyczną kwotę. A na promocje nie ma co liczyć

Herbata to napój, który w Chinach odgrywa niezwykle ważną rolę. Jest pita na wiele sposobów, doczekała się też specjalnego rytuału parzenia i picia. W Chinach produkuje się jej niezliczone ilości. A za najlepsze herbaty trzeba zapłacić niebotyczne kwoty. Ile? Można się zdziwić.

W Chinach produkowany jest każdy rodzaj herbaty. Największą popularnością cieszy się jednak zielona herbata, a tuż za nią w rankingu znajduje się herbata czarna. Istotne są również produkcje herbaty białej oraz czerwonej.

Zobacz wideo Liściasta herbata w torebkach. Idealnie sprawdzi się jako prezent!

Chińska herbata kosztuje krocie. Tylko dla prawdziwych koneserów

Jak czytamy na portalu travelchinaguide.com, Pumpkin Tribute Tea to najdroższa chińska herbata. Za kilogram trzeba zapłacić ponad 13 mln złotych. Herbata jest przechowywana w instytucie badań nad herbatą Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych w Hangzhou i Zakazanym Mieście.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Na drugim miejscu znajduje się Dahongpao, za której kilogram zapłacimy 3,5 mln złotych. Co ciekawe, istnieją tylko trzy ponad 350-letnie drzewa, które pozwalają na wyprodukowanie najlepszej i najbardziej aromatycznej herbaty tego rodzaju.

Na trzecim miejscu w rankingu uplasowała się herbata Monkey Chief Tea, która kosztuje 1,3 mln złotych za kilogram. W 2004 roku zdobyła tytuł "Króla Zielonej Herbaty" na Międzynarodowych Targach Herbaty.

Z kolei najtańszą z rankingu najdroższych herbat jest Panda Tea, za której kilogram trzeba zapłacić około 300 tys. złotych. Pozyskiwana jest z drzew herbacianych, których nawóz stanowią odchody pand.

Chiny. Sztuka parzenia herbaty - co warto wiedzieć?

Parzenie herbaty w Chinach to prawdziwy rytuał, którego nie wolno lekceważyć. Potrzebne są do tego specjalne kubki oraz chiński czajniczek. Parzenie odbywa się w dwóch etapach - pierwszy polega na parzeniu wstępnym - to znaczy zalaniu liści wrzątkiem i szybkim wylaniu naparu. Drugi etap to parzenie właściwe. Po wylaniu wody z pierwszego parzenia zalewamy liście gorącą, ale nie wrzącą wodą i czekamy kilka minut. Kiedy susz uwolni swój aromat, możemy rozlać herbatę do kubków lub filiżanek. Warto wiedzieć, że w Azji nie ma zwyczaju słodzenia herbaty, a jej popijanie powinno być związane z delektowaniem się smakiem zaparzonego suszu.

Więcej o: