Rydze to grzyby uwielbiane przez wszystkich grzybiarzy. Jak je rozpoznać? Osiągają około 10 centymetrów wysokości, a ich kapelusze mogą mieć nawet 12 centymetrów średnicy. Ich rude kapelusze są lekko wywinięte ku górze, a na wierzchu mają charakterystyczny prążkowany wzór. Spody kapeluszy pokrywają delikatne blaszki.
Rydze w polskich lasach najczęściej można spotkać pod iglakami i na piaskowych terenach. Pojawiają się również na skrajach lasów i w gęstej trawie. Warto też zwrócić uwagę na sosny, ponieważ to w ich pobliżu występują równie często.
Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Z pewnością należy unikać rydzów, które rosną pod modrzewiami, ponieważ mogą być to mleczaje rydzowe - trujące dla człowieka. Można je rozpoznać po białym charakterystycznym piekącym mleczku.
Nie należy również zbierać mleczaja wełnianki, który wyróżnia się różową barwą miąższu. Brzeg jego kapelusza porastają wełniste kosmyki, a na trzonie nie ma żadnych kręgów.
Zbierając grzyby, warto pamiętać również o krowiaku podwiniętym. Ten trujący grzyb po uszkodzeniu zmienia kolor na czerwonobrązowy, ale nie wydziela mleczka.
Jeśli masz wątpliwości, czy grzyby, które zebrałeś, na pewno są jadalne, udaj się do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Tam uzyskasz fachową, a przede wszystkim darmową pomoc. Pracownicy stacji odpowiedzą na twoje pytania i sprawdzą, czy wszystkie grzyby, które zebrałeś, nadają się do zjedzenia.