Budżetowe suszenie śliwek. Ten sposób chroni przed dużymi opłatami, a portfele za niego podziękują

Rachunki za prąd stają się coraz większe, a ochota na jesienne suszenie owoców w tym nie pomaga. Istnieje jednak sposób jak zaoszczędzić, a przy tym cieszyć się przysmakiem. Dzięki niemu nie tylko nie zobaczysz przerażającego rachunku, a także będziesz miał naturalnie obsuszane przekąski.

Jesień to zdecydowanie czas, w którym wszyscy starają się wyciągnąć z letnich przysmaków i produktów jak najwięcej. To właśnie w tym okresie tworzy się największa ilość konfitur, soków, przetworów. Coraz popularniejsze jest również suszenie owoców domowymi sposobami. Jednym z najbardziej znanych owoców, które poddaje się temu procesowi jest śliwka. Jakiego sposobu użyć, aby nie marnować dużego pokładu energii na jej obsuszenie? Trik jest banalnie prosty, jednak wymaga specjalnego przygotowania.

Suszone śliwki to bez wątpienia jedne ze słodszych i najbardziej sycących owoców, jakie się jada. Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy oraz procesy trawienne. Zawierają duże ilości witamin takich jak witamina K, C, E i A, a także minerałów magnezu, wapnia czy potasu. Ich spożywanie odbudowuje siły po wysiłku fizycznym i są alternatywą dla słodyczy. Dodatkowo doskonale pasują do mięs, sosów, w połączeniu w grzybami lub jako główny składnik wypieków. Ich zastosowanie w kuchni jest naprawdę duże.

Jak wysuszyć śliwki bez dodatkowych opłat?

Najbardziej popularnym i najczęściej stosowanym sposobem na pozbycie się wody z owoców i warzyw jest ususzenie ich w piekarniku. Alternatywą dla tego urządzenia są również specjalne suszarki, które przeznaczone są jedynie do tego. Jednak obie te maszyny mają jeden wspólny minut. Pobierają prąd, który w późniejszym czasie może mieć skutek na wyższe rachunki.

Aby uniknąć dodatkowych opłat, można wykorzystać naturalne sposoby. Jednym z nich jest ususzenie śliwek na jesiennym słońcu, którego w ostatnich dniach nie brakuje. Wystarczy, że na tacy wyłożonej papierem do pieczenia ułożysz owoce. Tak przygotowane śliwki potrzebują kilku dni na obsuszenie. Jednak warunkiem, aby to się udało musi być ładna pogoda.

Innym sposobem, który jest mniej wymagający i nie jest zależy od pogody jest suszenie ich w domu. Chłodniejsze dni na pewno zmusiły niejedną osobę do tego, aby w ruch poszły ciepłe kaloryfery. Czemu więc by ich nie wykorzystać do kuchennych zadań? Przechowywane na rozgrzanym grzejniku owoce potrzebują zaledwie kilku dni, aby były w pełni wysuszone. Oba przedstawione sposoby nie będą wytwarzać dodatkowych opłat do domowych rachunków.

Zobacz wideo

Jak przygotować owoce do suszenia?

W sklepach i na targach bez problemu znajdzie się najbardziej popularne w Polsce śliwki węgierki. To one idealnie pasują do wysuszenia. Po zakupie należy wybrać te nieuszkodzone owoce, dokładnie je umyć i osuszyć. Kolejnym krokiem jest pozbycie się pestki i ułożenie połówek na papierze do pieczenia. Śliwki suszy się wraz ze skórką do momentu aż ich kolor stanie się ciemniejszy, miąższ soczyście miękki, a powłoka zacznie się marszczyć.

Jak przechowywać suszone owoce?

Ususzone śliwki najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach i słoikach. Najlepiej, aby na spożycie czekały w chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli dostanie się do nich wilgoć bardzo szybko pojawi się na nich pleśń. Dobrze przechowywane owoce mogą być dobre nawet przez rok.

Więcej o: